Turnsters stunten met plaats in teamfinale

De Nederlandse turnsters hebben zondag de teamfinale van het olympisch turntoernooi bereikt. Oranje eindigde als achtste in de kwalificaties. Sanne Wevers kwalificeerde zich met een score van 15,066 als als vierde voor de finale op balk. De nummer twee van het WK van vorig jaar moest alleen de Amerikaansen Simone Biles (15,633), Lauren Hernandez (15,366) en de Braziliaanse Flavia Saraiva (15,133) voor zich dulden. Biles is de regerend wereldkampioene.

Voor Wevers is de toestelfinale op maandag 15 augustus. Eythora Thorsdottir en Lieke Wevers mogen donderdag terugkomen voor de meerkampfinale. Thorsdottir werd achtste met een score van 57,566, Wevers (56,782) belandde op plaats 17.

Met verder Céline van Gerner en Vera van Pol behaalde Oranje een nooit eerder vertoond resultaat. Dinsdag wacht de vrouwen een finale voor een groot publiek. ,,Het is zo bijzonder als je daar mag turnen en je bij de beste acht landen van de wereld hoort'', sprak bondscoach Gerben Wiersma. De turnsters waren na hun optreden vertrokken. Oranje stond zevende en Japan en Canada zouden normaal gesproken passeren. Dat eerste gebeurde inderdaad, maar Canada bleef net achter Nederland. Het verschil was 0,168 punt.

,,Heel bijzonder'', noemde de Fries de prestatie van zijn meiden die tot een score van 171,929 kwamen. ,,Vooraf zeiden we: een teamscore van 170 is goed en het zou waanzinnig zijn als we 172 aantikken.''

Wiersma had vooraf drie doelstellingen uitgesproken: een finaleplaats voor Sanne Wevers, een klassering als tiende of beter met het team en een betere resultaat in de meerkampfinale dan vier jaar geleden. Toen werd Van Gerner met een bijna perfecte rondgang twaalfde. De Emmeloordse verbeet nu de pijn van een achillespeesblessure. Dinsdag zal ze waarschijnlijk alleen op brug uitkomen.

Sanne Wevers nam met haar oefening (D-score 6,3) nog niet alle risico's, maar is de medaillekandidaat van het Oranje-gezelschap. ,,Ik ben heel tevreden over mijn oefening en de score; de hoogste die ik ooit op een internationaal toernooi heb gehaald.'' Voor de finale heeft ze een D-score van 7,0 in gedachten, in training succesvol getest. ,,Dat is de ultieme oefening.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.