Twente krijgt straf, maar mag nog voetballen

FC Twente mag voorlopig blijven voetballen. Het bewust misleiden van de licentiecommissie van de KNVB kwam de Tukkers dinsdag op een boete en een verbod op Europees voetbal te staan, maar de licentie voor profvoetbal hebben ze nog in Enschede. Voorlopig althans, want de club moet voor 1 mei de boel grondig hebben omgegooid op bestuurlijk niveau. Anders is het over met profvoetbal in de Grolsch Veste.

Een overeenkomst met investeringsmaatschappij Doyen Sports duwde Twente dinsdag verder in de problemen. Twente lichtte begin 2014 de licentiecommissie van de KNVB keurig in over het contract met het Maltese bedrijf, maar verzweeg daarbij bepaalde toevoegingen aan die deal. Dat kwam eind november aan het licht: op internet dook een deel van het contract op waaruit bleek dat Doyen invloed had op het transferbeleid bij de club uit Enschede.

Dat is verboden en bovendien wist de licentiecommissie van niets. Die deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat Twente fout zat. Als straf mogen de Tukkers drie jaar lang geen Europees voetbal spelen en krijgt de club een boete van 45.250 euro. Dat bedrag werd direct gedoneerd door supportersvereniging De Vriendenkring.

Licentie

Zorgelijker voor FC Twente is dat de club de licentie voor het spelen van profvoetbal dreigt kwijt te raken. De licentiecommissie laat een extern bedrijf onderzoeken wat er precies misging op bestuurlijk niveau. Dat onderzoek moet leiden tot de aanbevelingen, die voor 1 mei moeten zijn uitgevoerd in Enschede. De personen die verantwoordelijk zijn voor de misleiding, mogen nooit meer een verantwoordelijke rol krijgen bij Twente, aldus de KNVB. Dat laatste lijkt te duiden op de vertrokken voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan. Dat duo ging in zee met de investeringsmaatschappij, die dinsdag niet wilde reageren.

FC Twente staat momenteel zestiende in de eredivisie en verkeert financieel in zwaar weer. De gemeenteraad van Enschede beslist vrijdag of er wordt meegeholpen aan de herfinanciering van een lening van 32 miljoen euro. ,,Dit willen wij als club nooit meer meemaken. Iedereen binnen FC Twente realiseert zich ten volle dat nu alles op alles gezet moet worden om een gezonde toekomst van de club veilig te stellen'', vatte Twente de netelige situatie pakkend samen. De club hangt mogelijk ook nog een onderzoek van de aanklager openbaar voetbal en de FIFA boven het hoofd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.