Uit het plakboek: De Groningse Elfstedentocht

In de rubriek Uit Het Plakboek gaan we terug naar de winters van twintig en dertig jaar geleden, toen de laatste edities van de Noorder Rondritten werden verreden. Zal de Groninger tegenhanger van de Elfstedentocht ooit nog worden uitgeschreven?

Het waren destijds profetische woorden van zijn collega’s. De kop stond hem er eigenlijk helemaal niet naar op die achtste januari 1997, toen de laatste Noorder Rondritten werden verreden. De Elfstedentocht van vier dagen ervoor hakte er flink bij Albert Bakker. Enigszins gedesillusioneerd stelde hij vast dat zijn hoogtijdagen achter hem lagen.

Laatste keer

De onderwijzer uit Scharmer, tweevoudig winnaar van de Noorder Rondritten in 1985 en 1986, zou gewoon aan het werk gaan die ochtend. Totdat zijn collega’s zeiden dat iemand als hij absoluut niet mocht ontbreken tijdens de elfde editie van de Groninger schaatsklassieker. ‘Je weet immers nooit wanneer er weer een wedstrijd als de Noorder Rondritten wordt gehouden’, hielden ze hem voor.

De schaatscrack bond alsnog zijn ijzers onder en dat was maar goed ook, want zijn collega’s kregen het gelijk aan hun zijde. Tot op de dag van vandaag werd de Groninger tegenhanger van de Elfstedentocht nooit meer georganiseerd. In 2012 leek het er even op. Een Siberisch koufront teisterde Nederland. Het was de winter van het NK marathonschaatsen op het natuurijs van de Grote Rietplas bij Emmen, afgelopen week vijf jaar geleden. De Elfstedenkoorts liep hoog op en ook in Groningen riep voorzitter Piet Wieringa zijn trajecthoofden bij elkaar. Het was de sneeuw die de schaatsklassieker door het prachtige Groninger land dwars zat. Het slechtste stuk was het kanaal Baflo-Mensingeweer, waar zelfs ijstransplantaties geen soelaas boden.

Winnaar

Terug naar de Noorder Rondritten van 1997. De verrassende winnaar van de één-na-laatste editie in 1987, Harrie Kiers uit Pesse, ontbrak wegens drukke werkzaamheden. Hij was niet de enige. Een flink aantal grote namen uit het A-peloton verkoos de nieuwe Zwinstede-marathon in de Belgisch-Zeeuwse grensstreek boven het Groninger schaatsmonument vanwege het daar geboden startgeld van duizend gulden. Het was aanleiding voor een felle discussie in schaatsland. ,,De KNSB laat ons keihard zakken door niet op te treden tegen die sufferds uit België’’, brieste toenmalig voorzitter Albert Kalk, die een beschermde status van de Noorder Rondritten eiste.

Ook Arnold Stam sprak er schande van, maar lachte wel als laatste. Hij werd die dag de Henk Angenent van Baflo. De Brabander klopte Henk van Benthem en Hotze Zandstra. Bij de vrouwen werd Neeke Smit van Terschelling de laatste winnares. En Bakker? De held van de Noorder Rondritten, die het 150 kilometer lange traject zou moeten kunnen dromen, zat lang bij de kopgroep, maar maakte een foutje bij de sluis van Oosterdijkshorn. Daar moest worden gekluund. Een aspect waar de Groninger beslist niet onbedreven in was, maar hij koos per ongeluk voor de lange linkerzijde van de sluis in plaats van de korte en veel snellere route langs de rechterkant. ,,De sluis was de scherprechter’’, herinnert de tweevoudig winnaar zich da moment van twintig jaar geleden. Hij werd tiende.

Klimaat

Inmiddels mag hij zestig jaar zijn, nog altijd is Bakker fanatiek schaatser bij de Masters. Komt er een twaalfde editie van de Noorder Rondritten, dan is de Groninger erbij, maar hij is er pessimistisch over. ,,Ik zie het niet gebeuren dat er ooit nog eens een periode komt van veertien aaneengesloten dagen met minimaal tien graden vorst. De verandering van het klimaat staat het in de weg. Maar als het toch zover is, zou ik graag mijn kunstje nog één keer vertonen.’’

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 31.249 nieuwsbriefabonnees

-->

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.