Afgelopen weekeinde zijn in het Spaanse Valencia vier springpaarden overleden en vertonen 84 deelnemende paarden symptomen van besmetting met het EHV-1 virus. Deze paarden verkeren in acuut levensgevaar.

Daarnaast worden nog eens elf paarden in externe klinieken behandeld, vergelijkbaar met een intensive care voor mensen. Om de paarden in Valencia te behandelen hebben de twee reguliere wedstrijddierenartsen assistentie gekregen van negentien Spaanse collega’s, terwijl ook dierenartsen uit Zwitserland, Duitsland en Frankrijk onderweg zijn om de helpende hand te bieden. Ook zijn er twintig noodstallen vanuit Frankrijk onderweg die geplaatst zullen worden bij het Valencia Equine Hospital om plaats te bieden aan paarden die niet langer op het wedstrijdterrein kunnen verblijven.

,,Dit is de ernstigste uitbraak van het EHV-1 virus, in Nederland beter bekend onder de naam Rhinopneumonie, sinds tientallen jaren’’, liet de mondiale hippische sportbond FEI in een persbericht weten.

Startverbod

Deze virusinfectie blijkt bijzonder agressief, want er zijn op dit moment ook uitbraken in Frankrijk, België en Duitsland aan de besmetting in Valencia te relateren . De FEI heeft alle paarden die uit Valencia zijn vertrokken voordat de locatie tot quarantainegebied werd verklaard een startverbod voor wedstrijden opgelegd. Daarnaast moeten al deze paarden, ruim 600 in aantal, in quarantaine blijven tot de paarden getest zijn en door dierenartsen vrij van besmetting zijn verklaard.

Het virus steekt met enige regelmaat ook de kop op in Nederland en kent drie verschillende verschijningsvormen. Het kan bij paarden leiden tot griepachtige verschijnselen, bij merries tot een spontane abortus, of – en daar is in dit geval sprake van – neurologische verschijnselen die ataxie of verlammingen tot gevolg hebben.

Niet overdraagbaar van dier op mens

Vandaar dat er vanuit Frankrijk reddingsnetten en noodstroppen naar het wedstrijdterrein zijn gebracht om liggende paarden in de benen te helpen en te houden. Dit virus kan wel door mensen worden overgebracht van het ene paard op het andere en van paard op paard, maar is niet overdraagbaar van dier op mens.

Marc Houtzager (Rouveen) nam drie weken lang deel aan wedstrijden in het zuid-Spaanse Vejer de la Frontera; zijn paarden zijn onderweg naar huis. ,,In Vejer werden voor vertrek alle paarden getest, maar er was gelukkig geen enkel paard dat besmet bleek. Vandaar dat ik de paarden rustig terug laat komen naar de stal in Rouveen. Probleem in Valencia is dat men veel paarden naar huis heeft laten vertrekken, terwijl al bekend was dat deze besmetting rondwaarde. Dat had nooit mogen gebeuren. Omdat we in Nederland ook regelmatig geconfronteerd worden met een uitbraak van het Rhino-virus worden al mijn wedstrijdpaarden regelmatig ingeënt, waardoor zij goed tegen dit virus beschermd zijn. Meestal blijft in Nederland zo’n uitbraak beperkt tot een enkele stal en manege. Door die in isolatie te plaatsen, blijft de besmetting zeer beperkt’’, aldus Houtzager.

Komend weekeinde is er in Doha een internationale wedstrijd en zeker is dat twee paarden die in Valencia waren daar nu aanwezig zijn. Deze twee paarden zijn volgens Houtzager ondergebracht in quarantaine-stallen, maar stonden wel in hetzelfde vliegruim waarmee alle paarden naar Qatar zijn overgevlogen.

Totale lockdown

Voor Anky van Grunsven, voorzitter van Indoor Brabant/The Dutch Masters dat op 12 maart in de Bossche Brabanthallen moet beginnen, is het nu billenknijpen. „Er bestaat een gerede kans dat de FEI besluit om voor Europa een totale lockdown van hippische wedstrijden af te kondigen. Dat zou voor ons een ramp zijn, want dat zou betekenen dat ons evenement voor de tweede achtereenvolgende maal gecanceld moet worden. Zeker is dat de paarden die in Valencia waren niet bij ons aan de start komen, maar dat is een schrale troost. Mocht ons evenement niet door kunnen gaan, dan hoor ik dat liever vandaag dan morgen. Dat scheelt ons dan heel veel kosten, want we moeten nog beginnen met het inrichten van de hal.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport