Uniek: Donar naar kwartfinale Europe Cup na zege in Roemenië

Voor het eerst in de historie hebben de basketballers van Donar zich woensdagavond in en tegen Cluj geplaatst voor de kwartfinale van een Europees toernooi.

De mannen van coach Erik Braal wonnen de return in de FIBA Europe Cup knap met 76-69.

De Groningers bouwden vorige week tijdens de eerste wedstrijd in eigen hal al een marge op van 27 punten tegen de Roemenen. Die kwam in het hol van de leeuw niet meer in gevaar. In de eerste helft leek Donar nog wel even op zijn tellen te moeten passen, toen Cluj met 5-0 uit de startblokken schoot en later met 26-15 een aardige marge opbouwde.

Lege tribunes

Een time out van Braal deed wonderen. De noordelijke basketbaltrots gooide het tempo omhoog, waarna bij rust het verschil al was geslonken tot vier punten: 41-37. In Cluj, waar de plaatselijke bevolking de handdoek blijkbaar bij voorbaat al had geworpen gezien de lege tribunes, ontpopte Drago Pasalic (20 punten) zich tot man van de wedstrijd. Met onder meer twee driepunters bezorgde hij Donar in de tweede helft de voorsprong: 46-51.

Van schijf naar schijf

De Groningers voelden dat ze controle hadden over de wedstrijd. Het vaste teambasketbal, waarin de bal snel van schijf naar schijf gaat tot de schutter is gevonden die onbedreigd de bal op de vijandige basket kan afvuren, kwam steeds beter uit de verf. Het leidde uiteindelijk tot de 76-69 overwinning. Het was de vierde keer dit seizoen dat Donar Cluj versloeg.

Voor het eerst sinds 2009 staat er weer eens een Nederlandse club in de kwartfinale van een Europees toernooi. Destijds was het Amsterdam dat doordrong tot de laatste acht. Donar gaat het volgende week in de kwartfinale opnemen tegen de winnaar van de strijd tussen Mornar Bar uit Montenegro en het Belgische Oostende. De Groningers spelen eerst uit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.