Uniek voetbalexperiment van DvhN live op televisie

Het voetbalduel tussen de clubs Groen Geel en The Knickerbockers waarin als experiment nieuwe spelregels worden getest, wordt donderdag live uitgezonden op dvhn.nl

Dagblad van het Noorden organiseert het duel in samenwerking met de clubs. Bij de wedstrijd worden zes nieuwe spelregels toegepast die uit de koker van prof. dr. Gerard Sierksma komen. De hoogleraar sportstatistiek aan de RUG vindt het de hoogste tijd voor vernieuwingen in het voetbal, met als doel het spel aantrekkelijker te maken. ,,Het voetbal is verzadigd. Het is vijf voor twaalf, misschien al iets later’’, waarschuwt Sierksma.

Er wordt om 19.15 uur afgetrapt op Sportpark Corpus den Hoorn in Groningen. De toegang is gratis en bij de ingang zullen de bijzondere spelregels uitgedeeld worden aan de toeschouwers.

Trainen op regels

Het duel wordt live uitgezonden door PodiumTV. Gerard Sierksma en oud-topscheidsrechter Jacques d’Ancona zullen tijdens de wedstrijd commentaar geven. Ze lichten de nieuwe spelregels toe en gaan in op hoe de spelers daarmee omgaan. De uitzending is te volgen via een livestream op de site van Dagblad van het Noorden en op het tv-kanaal van PodiumTV, voor abonnees van Ziggo te ontvangen op kanaal 35.

Het voetbalexperiment staat onder leiding van arbiter Jesse Rozendal, die op topamateurniveau fluit. Na de wedstrijd laten Sierksma, spelers, scheidsrechter en trainers hun licht schijnen over de spelregelwijzigingen.

De clubs oefenen op de laatste training voor de wedstrijd op de nieuwe regels, zodat ze beslagen ten ijs komen. Een verstandig besluit, denkt Sierksma. ,,Enkele van deze spelregels eisen tactische aanpassingen’’, verwacht de hoogleraar. Groen Geel en The Knickerbockers treden aan met de A-selectie. De ploegen, uitkomend in de tweede klasse, zijn aan elkaar gewaagd. In zeven wedstrijden behaalden ze beide zeven punten.

De wedstrijd wordt niet onder de vlag van de KNVB gespeeld. Een woordvoerder van de voetbalbond liet weten dat wedstrijden die door de KNVB worden georganiseerd, gespeeld moeten worden met de spelregels die door de FIFA en UEFA zijn opgesteld. ,,Maar als clubs zelf zo’n wedstrijd willen organiseren, mag dat. We zijn zelf ook geïnteresseerd in welke regels een aanwinst kunnen zijn en welke niet.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.