Valverde wint Waalse Pijl voor de vierde keer

Voor de vierde keer in zijn loopbaan kwam Alejandro Valverde woensdag als eerste boven op de Muur van Hoei. Nooit eerder won een coureur de Waalse Pijl zo vaak. Het vervulde de Spaanse renner van Movistar met trots. ,,Het geeft een ongelooflijk gevoel. Dit is historisch voor mij en voor de ploeg.'' Valverde, die volgende week 36 wordt, won de klassieker in de Ardennen ook de laatste twee jaar en in 2006.

De beslissing viel uiteraard in de laatste honderden meters. Een gegroepeerd peloton bereikte de voet van de Muur, waarna de specialisten het moesten afmaken. De drie die als eerste boven kwamen waren Valverde, de Fransman Julian Alaphilippe en de Ier Daniel Martin, de laatste twee rijden voor Etixx-QuickStep. Wout Poels, de Limburger van Team Sky, werd vierde. Wilco Kelderman en Robert Gesink eindigden net in de top vijftien.

Tien avonturiers trokken woensdag al vroeg ten strijde. Onder hen de Nederlander Koen Bouwman. De coureur van LottoNL-Jumbo moest als een van de eersten afhaken na de tempoversnelling van Stephen Cummings op de Côte de Bohissau. Na de tweede passage van de Muur kon niemand van de vluchters de Brit uit de ploeg Dimension Data nog volgen en hij probeerde zijn aanval alleen tot een succes te maken.

Slotfase

In de slotfase waagden Luxemburgs kampioen Bob Jungels en de Spanjaatd Jon Izagirre nog een poging. De Belg Tim Wellens probeerde het zoals zondag in de Amstel Gold Race opnieuw in de slotkilometers en wist nog bij de koplopers te komen maar nog voor de voet van de Muur van Hoei werd hun aanval geneutraliseerd.

Valverde bleek opnieuw de beste op de befaamde klim nadat hij ervoor had gezorgd niet ingesloten te worden, de enige manier om hem te stoppen waarschijnlijk. ,,Ik koos mijn eigen pad, aan de rechterkant. Daarna kwam het aan op de laatste honderd meter. Ik wist dat ik de benen had om hier weer te winnen.''

Alaphilippe en Martin moesten zich gewonnen geven. ,,Ik ben nog nooit zo goed de Muur opgereden'', vond Martin. ,,Maar Alejandro is gewoon sterker.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.