Van Dijk Europees kampioene op tijdrit

Ellen van Dijk heeft de pijn vanwege het missen van een olympische medaille op de tijdrit donderdag enigszins verzacht met het behalen van de Europese titel. In het Franse Plumelec legde de renster van Boels-Dolmans de afstand van 25,4 kilometer als snelste af in 36.41.

Olympisch wegkampioene Anna van der Breggen (Rabo-Liv) was achttien seconden langzamer en moest genoegen nemen met het zilver. Brons was er voor de Russische Olga Zabelinskaja die er 23 seconden langer over deed dan Van Dijk.

Van Dijk was in Rio door een stuurfout in de berm beland waarna ze net naast het podium belandde. Landgenote Van der Breggen profiteerde door het brons te veroveren. ,,Ik deed bijna alles goed, op dat ene foutje na'', zei Van Dijk destijds totaal ontgoocheld.

Niet topfit

In aanloop naar de Europese titelstrijd tegen de klok twijfelde de Woerdense nog of ze zou starten. ,,Ik voelde me niet topfit, maar omdat ik niet daadwerkelijk ziek was, ben ik toch vertrokken. Achteraf ben ik daar blij mee, want ik bleek vandaag sterk genoeg om te winnen. Na de Olympische Spelen van Rio was er eerst wat teleurstelling over die vierde plaats en was natuurlijk ook even de focus weg. Deze titel is een opsteker richting het wereldkampioenschap in Qatar'', aldus Van Dijk verheugd.

Met de Europese titel verdiende Van Dijk ook een extra startplaats op het wereldkampioenschap tijdrijden in Qatar. Nederland mag daar volgende maand met drie in plaats van twee rensters starten.

Het is voor het eerst dat de Europese bond UEC een EK voor wielerprofs organiseert. Hoewel de beloften en elitevrouwen apart worden geklasseerd, gingen ze gezamenlijk van start in de tijdrit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.