Van Gelder als vijfde naar ringenfinale EK

Yuri van Gelder heeft zich donderdag bij de Europese kampioenschappen turnen in Bern met de vijfde score gekwalificeerd voor de toestelfinale aan de ringen. Van Gelder, de enige Nederlandse deelnemer bij de senioren, kwam in de ochtenduren tot 15,500. Uiteindelijk bleven daar vier turners boven van wie de Griek Eleftherios Petrounias, regerend Europees en wereldkampioen, de hoogste score had: 15,700.

Ook de Turk Ibrahim Colak, de Rus Denis Abliazin (beiden 15,666) en de Armeniër Vahagn Davtian (15,566) kwamen tot een hogere score dan Van Gelder. Zondag is de strijd om de medailles. Bondscoach Mitch Fenner besloot al in een eerder stadium dat de EK voor de turners die in april in Rio olympische deelname afdwongen niet in het programma paste.

Van Gelder, die in Rio ontbrak, is daarom zonder teamgenoten naar Bern afgereisd. ,,Ik heb gedaan wat ik moest doen. Gewoon lekker turnen, de oefening liep lekker. Ik was sterk, stabiel en zelfverzekerd'', vertelde de 33-jarige Brabander die hoopt in Rio dan eindelijk te debuteren op de Olympische Spelen. Fenner hakt daarover op 10 juli de knoop door, maar gezien de vele finales die Van Gelder de afgelopen jaren op grote toernooien haalde, lijkt hij zich niet al te veel zorgen hoeven te maken.

Vertrouwde niveau

In Bern haalde hij in ieder geval zijn vertrouwde niveau. ,,Ik ben trots op deze prestatie. Nu de training weer oppakken en me voorbereiden op de finale.'' De laatste keer dat Van Gelder een (gouden) medaille pakte op een groot toernooi was bij de EK van 2009 in Milaan.

Aan de rekstok, het toestel waarop Epke Zonderland normaal gesproken meedoet om de medailles, was de Brit Kristian Thomas de beste in de kwalificaties. Hij kwam, net als zijn landgenoot Nike Wilson, tot een score die de Fries niet zal verontrusten: 15,033.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.