Van Gelder eist via de rechter plek in finale

Turner Yuri van Gelder eist vrijdag in een kort geding bij de rechtbank in Arnhem dat hij alsnog mag meedoen aan de toestelfinale (ringen) van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De kans is groot dat er vrijdagmiddag nog uitspraak wordt gedaan.

Of de uitspraak nog van invloed is op de daadwerkelijke deelname van Van Gelder aanstaande maandag, is de vraag. De internationale turnfederatie FIG liet al weten dat het ,,op basis van onze regels uitgesloten is dat hij nog terug kan keren''. Er is ook al een vervanger aangewezen, namelijk de Fransman Danny Pinheiro Rodrigues.

Vervolgens dient hij ook nog het internationaal sporttribunaal CAS te overtuigen. Dit sportarbitrage-instituut houdt speciaal voor de Spelen kantoor in Rio, dus zou snel kunnen handelen.

Van Gelder werd maandag door NOC*NSF naar huis gestuurd omdat hij zich zou hebben misdragen door op stap te gaan, alcohol te drinken en pas in de vroege uurtjes terug te keren. Hij werd op het vliegtuig naar Nederland gezet, waar hij dinsdag landde.

Komende maandag is de ringenfinale, met of zonder Van Gelder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.