Van Praag geen voorzitter UEFA

Michael van Praag volgt Michel Platini niet op als voorzitter van de UEFA. De preses van de KNVB leed woensdag tijdens de verkiezingen voor een opvolger van de afgezette Fransman een zware nederlaag tegen Aleksander Ceferin. De Sloveen kreeg maar liefst 42 stemmen, Van Praag slechts dertien.

Het verlies van Van Praag kwam niet als een verrassing. Ceferin, relatief onbekend in de voetbalwereld, veroverde de afgelopen weken de steun van veel Europese bonden. Ook grote landen als Duitsland, Frankrijk en Rusland schaarden zich achter de 48-jarige jurist, net als veel bonden uit Scandinavië.

Van Praag veranderde in korte tijd van favoriet tot underdog. Van opgeven wilde hij echter niet weten. Al was het maar om de bonden die wel in hem geloofden niet in de steek te laten. Tot het laatste moment vertelde hij in zijn kansen geloven. ,,Ik heb ook veel toezeggingen. Ik kan het fout hebben, maar volgens mij wordt het een close call."

De 68-jarige Van Praag wilde van de UEFA graag een eerlijke en transparante bond maken. Het voorzitterschap van de Europese voetbalbond had een kroon op een mooie loopbaan als voetbalbestuurder moeten worden. Met Van Praag als voorzitter vierde Ajax in de jaren negentig grote successen. De voorzitter van de KNVB bekleedde de afgelopen jaren verschillende topfuncties bij de UEFA, waar hij op dit moment één van de vice-voorzitters is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.