Van Praag ontzet over onthullingen concurrent

De Sloveen Aleksander Ceferin, de belangrijkste tegenstander van Michael van Praag in de strijd om het voorzitterschap van de UEFA, zou een pion van de Russische bond zijn. Van Praag zelf reageert geschokt.

Ineens was hij daar. Een jonge, onbekende Sloveen die zich vol bravoure meldde in de race om het UEFA-voorzitterschap. Noemenswaardige bestuurlijke ervaring in de voetbalwereld heeft hij niet. Een glansrijke reputatie als profvoetballer evenmin.

Wie is deze man?

Toch is snel duidelijk dat Michael van Praag er met Aleksander Ceferin (48) een geduchte tegenstander bij heeft. Wat heet. De advocaat rijgt de steunbrieven aaneen. Noorwegen, Duitsland, Zweden, Frankrijk; de een na de andere Europese voetbalbond spreekt zijn bewondering én steun uit voor de Sloveen. Om de favorietenrol tijdens de verkiezing op 14 september kan Ceferin met geen mogelijkheid heen.

Het leidde tot tal van verwonderde blikken. Wie is deze man? Wat wil hij? En waarom is hij zo populair? Het Noorse tijdschrift Josimar beantwoordde deze vragen dinsdag in een uitgebreide publicatie, gebaseerd op tal van bronnen binnen de voetbalbonden, UEFA en FIFA.

Terug bij af

De conclusie: Ceferin is een vooruitgeschoven post van de Russische voetbalbond. Dat land zou een belangrijke rol binnen de UEFA krijgen indien Ceferin de voorzitterszetel haalt. Ook is het voor Rusland van groot belang dat hun verdachte WK 2018 niet onder een vergrootglas komt te liggen bij een kritische UEFA-leider.

In ruil voor de steun arrangeerde de invloedrijke en omstreden Vitaly Moetko, bondsvoorzitter van de Russen en minister van Sport, campagnebezoekjes voor Ceferin aan Albanië, Bosnië, Bulgarije, Kroatië, Griekenland, Cyprus, Montenegro, Macedonië, Roemenië, Servië en Turkije. Ook deze bonden zouden de Sloveen steunen.

Van Praag verklaarde ‘geschokt’ te zijn door het verhaal over de zogeheten Russian Link. ,,Als het waar is, zijn we terug bij de oude manier van zakendoen in de voetbalwereld. Dit is precies wat ik wil veranderen. We hebben een eerlijke leider in het voetbal nodig. Niet iemand die hongerig is naar macht’’, twitterde de KNVB-voorzitter. Van Praag laat weten geen juridische stappen te zullen ondernemen bij bijvoorbeeld de FIFA. ,,Wat zou dat voor zin hebben? Nee, ik ben druk met mijn eigen campagne.’’

Russian Link

Ceferin beweerde altijd dat de Scandinavische landen de eerste waren die hem steunden. Dat gebeurde nog voor hij zich überhaupt had aangemeld als kandidaat voor het voorzitterschap.

Daar zou een fraai staaltje koehandel aan te pas zijn gekomen. De eventuele organisatie voor het EK van 2024 of 2028 zou de Scandinaviërs gepaaid hebben. Een plekje in het UEFA-bestuur voor Karl-Erik Nilsson trok de Zweden naar verluidt over de streep. Volgens Josimar zou Moetko hebben gewacht op de steunbetuigingen van vrijwel heel Scandinavië aan Ceferin voordat hij zijn steun uitsprak. Een Russian Link zou de campagne van de Sloveen immers geen goed doen.

FIFA aan de kant van Ceferin

Ook zou het FIFA-voorzitter Gianni Infantino goed uitkomen als Ceferin de UEFA-voorzitter wordt. De kale Zwitser zou de machtige Russen immers graag te vriend houden. En wie kan dat beter doen dan Ceferin, de man met wie Infantino al een uitstekende relatie onderhoudt.

De FIFA lijkt Ceferin hoe dan ook goedgezind. Bij zijn campagne is hij zelfs een handje geholpen door een FIFA-medewerker. Dat is in strijd met de regels: de wereldvoetbalbond mag geen partij kiezen. De Noor Kjetil Siem, FIFA’s nieuwe directeur strategie, heeft voor Ceferin gelobbyd bij een conferentie tussen de Scandinavische bondsvoorzitters. Van Praag: ,,Of het de verkiezingen beïnvloedt? Dat zou kunnen, mits het bij de stemmende voorzitters echt bekend wordt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.