Van Praag verdedigt Infantino

KNVB-voorzitter Michael van Praag heeft nog steeds vertrouwen in Gianni Infantino, de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, die al kort na zijn aantreden onder vuur ligt wegens machtsmisbruik en belangenverstrengeling en een salaris van 2 miljoen euro te laag vond. ,,Infantino is gekozen om de corrupte FIFA te hervormen, maar hij wordt vanaf dag één tegengewerkt'', zei Van Praag woensdag in Studio France van de NOS.

De Amsterdammer, die zelf kandidaat is voor het voorzitterschap van de UEFA, heeft geregeld contact met Infantino, zei hij. ,,Ik zou zelf wel tevreden zijn geweest met zo'n salaris, maar dat is niet de kwestie. Hij is de man die moet proberen de FIFA te hervormen en dan zijn er mensen binnen de FIFA die dat niet leuk vinden. Die lekken dan geluidsopnamen en brengen andere zaken naar de pers. Juist om die reden moeten er mensen weg bij de FIFA'', aldus Van Praag.

De preses van de KNVB zei verder dat hij tijdens het EK niet lobbyt bij collega's van andere bonden om stemmen te werven voor de voorzittersverkiezing van de UEFA op 14 september. ,,Daar staat nu hun hoofd niet naar. Ik ga na het EK wel bij alle landen langs om uit te leggen wat er naar mijn mening moet veranderen bij de bond, maar vooral om naar hun wensen en opvattingen te luisteren. Een manifest met mijn programmapunten publiceer ik dan ook laat, want daarin verwerk ik alles wat ik gehoord heb bij de andere bonden.''

De 55 leden van de Europese voebalbond kiezen op 14 september in Athene een opvolger voor de Fransman Michel Platini, die een schorsing van vier jaar heeft gekregen vanwege een dubieuze deal met voormalig FIFA-baas Sepp Blatter. Kandidaten kunnen zich tot 20 juli melden. Behalve Van Praag heeft ook Aleksander Ceferin, voorzitter van de Sloveense voetbalbond, zich kandidaat gesteld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.