De Groningse Leonie van Vliet en Nick Smidt uit Assen doen dit weekeinde mee aan de Europese kampioenschappen atletiek voor landenteams.

Die vinden plaats in stadion Cluj Arena in de Roemeense stad Cluj-Napoca. Van Vliet van Groningen Atletiek maakt deel uit van het team voor de 4x100 meter estafette, waarvoor verder Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel, Lieke Klaver en Naomi Sedney zijn geselecteerd. Nick Smidt van AAC‘61 is bij de mannen op de 400 meter horden de enige Nederlander die op deze afstand in actie komt. De Assenaar is op dit onderdeel drievoudig nationaal kampioen.

48 atleten

Het Nederlands team, dat in totaal 48 atleten telt, hoopt tijdens de EK in Roemenië voor landenteams te promoveren naar de hoogste divisie, de super league. Daaruit werd in 2017 gedegradeerd, waardoor Oranje sindsdien in de eerste divisie uitkomt. In totaal gaan elf landen (Wit-Rusland, België, Tsjechië, Estland, Finland, Griekenland, Ierland, Noorwegen, Zweden, Roemenië, Zwitserland, Turkije en Nederland) de strijd aan op 18 individuele disciplines en twee estafettes. De uiteindelijke winnaar promoveert naar de super league.

Femke Bol

De EK voor landenteams is sinds 2009 de opvolger van de Europacup landenteams. De deelnemers komen individueel in actie, maar kunnen punten winnen voor hun team. Nederland komt verder aan de start met onder anderen Joris van Gool en Naomi Sedney op de 100 meter, Churandy Martina en Lieke Klaver op de 200 meter, Jochem Dobber en Femke Bol op de 400 meter, Djoao Lobles (800 meter) en Britt Ummels (1500 meter). De Fries Douwe Amels gaat natuurlijk hoogspringen, net als de Haagse Glenka Antonia bij de vrouwen. Zij werd het op laatste NK tweede achter Britt Weerman uit Assen. Een topper als Dafne Schippers doet niet mee.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport