Van der Breggen pakt goud in wegrace

Wielrenster Anna van der Breggen heeft Nederland zondag de eerste gouden medaille op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro bezorgd. De kopvrouw van de Nederlandse equipe was de snelste in een zinderde en dramatische ontknoping van de wegwedstrijd over 137 kilometer. Het zilver was voor de Zweedse Emma Johansson en het brons ging naar de Italiaanse Elisa Longo Borghini.

De Nederlandse ploeg controleerde de wedstrijd vrijwel volledig. Ellen van Dijk voerde lang het tempo aan in het peloton. 'Waterdraagster' en titelverdedigster Marianne Vos maakte deel uit van een eerdere kopgroep en Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen voerden de strijd op in de finale.

Op de slotklim maakte Van Vleuten het verschil. Alleen de Amerikaanse Mara Abbott kon haar tempo volgen. Het duo begon samen aan de afdaling naar de eindstreep op de boulevard van de Copacabana. Van Vleuten toonde het meeste lef in de afdaling en ze nam afstand van de voorzichtige Abbott. De 33-jarige Van Vleuten was op weg naar goud maar ging hard onderuit in een bocht en bleef roerloos in de berm liggen.

Abbott werd in de slotmeters ingehaald door het trio Van der Breggen, Johansson en Longo Borghini. Van der Breggen trok zelf de sprint aan en nam de olympische titel over van Vos.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.