Van der Poel verslaat Van Aert in wereldbeker

De Nederlandse veldrijder Mathieu van der Poel heeft de wereldbekerveldrit in Namen zondag gewonnen na een spannend onderling duel met de Belgische leider in het tussenklassement, Wout van Aert. Na een razendsnelle laatste ronde had de wereldkampioen op de eindstreep welgeteld één seconde voorsprong op zijn grootste concurrent. De Belg Kevin Pauwels kon het duel tussen de twee giganten alleen nog op een afstandje volgen en eindigde als derde op zeven seconden.

De race in het warme Namen werd hard gemaakt door Lars van der Haar. De Europees kampioen opende de strijd in de vierde ronde door de aanval te kiezen en probeerde dat een ronde later nog een keer. Een kleine voorsprong van de coureur van Giant-Alpecin werd echter teniet gedaan door een lelijke val in een natte asfaltbocht. Op het technische gedeelte werd Van der Haar voorbij gereden door de Belgische klassementsleider Van Aert. Zijn tempo kon alleen gevolgd worden door Van der Poel en Pauwels.

Van der Poel opende het offensief in het kopgroepje in de voorlaatste ronde maar was niet meteen beslissend. In de slotronde nam Van Aert het initiatief nog even terug, maar de beslissende aanval in de laatste meters was voor de twintigjarige Nederlander.

Emotioneel

De winnaar reageerde emotioneel op zijn eerste wereldbekeroverwinning sinds zijn rentree na een knieblessure. ,,Ik geloofde niet dat ik de benen had om te winnen'', toonde hij zich verrast. ,,Ik weet niet of ik al ooit zo diep ben gegaan. Ik was volledig kapot en ben enorm blij. Het is een van mijn mooiste overwinningen, zeker na mijn blessure. Het spreekt toch tot de verbeelding om te winnen van deze twee toppers. Daar doe je het voor.''

Wout van Aert heeft de leiding in het wereldbekerklassement met zijn tweede plaats verstevigd omdat Sven Nys in Namen niet verder kwam dan de achtste plaats.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.