Glenn Bijl is een van de pijlers van het FC Emmen dat de laatste maanden aan een wederopstanding bezig is. Met de streekderby tegen FC Groningen voor de deur, zijn voormalige werkgever, kijkt de 25-jarige Knoalster terug op de bewogen tijd die achter hem en zijn teamgenoten ligt. Daarbij kan het akkefietje met Danny Buijs niet ontbreken. „Voetbal ís gewoon emotie.”

Het was een koddig gezicht tijdens de laatste ontmoeting tussen FC Emmen en FC Groningen medio maart. Danny Buijs, trainer van de Groningers, ving in de slotminuut van de wedstrijd een bal aan de zijlijn om, zo zou hij later zeggen, hem direct aan een van zijn spelers te geven die het spel vanuit de inworp snel zou kunnen voortzetten.

Op zich een goede gedachte, het stond op dat moment gelijk, maar Glenn Bijl stak er een stokje voor. De rechtsback van FC Emmen pakte de bal af van Buijs, die op zijn beurt de Knoalster met beide handen om diens nek naar de grond trok als ware het de finale van het Noord-Nederlands judokampioenschap.

Het incident zegt wat over Buijs die als speler ook weleens een uitspatting had, alsook over zijn slachtoffer. Volgens FC Emmen-trainer Dick Lukkien kan Bijl namelijk meer dan eens het bloed onder de nagels van zijn tegenstanders vandaan halen. „Hij is soms irritant”, aldus Lukkien.

De rechtsback heeft voldoende zelfkennis om dat te beamen, maar verwoordt het in aanloop naar de derby van morgen liever wat anders. „Ik ben een voetballer met emoties. Met iemand die geen emoties heeft, heb ik helemaal niets. Ik zie weleens van die klotenkokers zonder emotie staan en dan denk ik: ‘Jeetje...’ Voetbal ís gewoon emotie. Op het veld mag alles.”

Glimlach om het akkefietje

Als het akkefietje met Buijs ter sprake komt, verschijnt er een glimlach op het gezicht van Bijl. Het was volgens hem niet de bedoeling om de trainer van FC Groningen te provoceren, maar om een snelle ingooi op een kansrijke positie te voorkomen. FC Emmen was over de gehele wedstrijd gezien de betere van de twee en stond op het punt een op zijn minst verdiend gelijkspel binnen te slepen.

Dat laat je toch niet glippen? Laat staan in de slotminuut. „Ik weet zeker dat hij (Buijs, red.) dat ook zo ziet”, blikt Bijl terug. „Nee, het afpakken van de bal is niet iets om me voor te schamen. Als ik het niet had gedaan, was er gezegd: ‘Waarom laat-ie ‘m snel ingooien?’”

De twee kemphanen hebben elkaar sinds de openbare worsteling niet meer gesproken („Buijs heeft mijn nummer, maar hij heeft niet gebeld”) of de handen geschud en dat zal volgens Bijl voorafgaand aan het duel van morgenmiddag ook niet gebeuren, al was dat alleen al omdat daar wegens de coronaperikelen geen mogelijkheid toe zou zijn.

Bovendien focust hij zich liever op zijn eigen team, want dat heeft de punten hard nodig in de strijd om rechtstreekse degradatie dan wel play-offs te ontlopen. FC Groningen is de eerste van de drie laatste hordes in de reguliere competitie die daarvoor moeten worden genomen.

loading

Zin in de Hondsrugderby

Bijl heeft er zin in. „De Hondsrugderby, hè? Voor de wedstrijd heeft iedereen het er wel over. Er spelen bij ons een paar jongens met een verleden bij FC Groningen en er zijn de afgelopen jaren weleens wat dingetjes gebeurd, zoals het incident tussen mij en Buijs. Bovendien spelen we steeds vaker tegen elkaar, dus dan vormt zich een historie waardoor het nog leuker wordt. Maar als het eerste fluitsignaal heeft geklonken ben je daar totaal niet meer mee bezig. Daar heb je geen tijd voor. Je kunt van tevoren nog zo denken dat je de beuk erin gaat gooien, maar als je niet in de buurt van de bal en het doel komt, kunnen alle plannen weer overboord.”

Van de voorgaande negen wedstrijden verloor FC Emmen er geen, op die van afgelopen weekend tegen Ajax na. In de Johan Cruijff Arena leden de Emmenaren een 4-0 nederlaag tegen de landskampioen. Hoewel de Drentse eredivisionist vol voor de drie punten ging, was het enigszins een ingecalculeerd resultaat.

Het zouden volgens Bijl „bonuspunten” zijn geweest en dus komt de forse nederlaag niet zo hard aan, integendeel zelfs. „We hebben zoveel mogelijk ons eigen spel proberen te spelen: hoog druk zetten, opbouwen van achteruit. Ik denk dat dat aardig gelukt is. Dat hebben we meegenomen richting het slot van de competitie.”

Opmerkelijke opmars

Bijl is een van de pijlers van het FC Emmen dat de laatste maanden aan een opmerkelijke opmars bezig is. Van door Jan en alleman dood en begraven naar zicht op rechtstreekse handhaving in de eredivisie. Het kan verkeren. Op de vraag wat ten grondslag ligt aan de wederopstanding antwoordt Bijl dat het voor een groot deel komt door de versterkingen in de winterstop.

De komst van doelman Michael Verrips, middenvelder Jari Vlak en aanvallers Kerim Frei en Luka Adzic hebben het elftal volgens hem doen groeien. „De grootste vooruitgang? Zij maken veel meters. Pas dan maakt kwaliteit aan de bal verschil”, zegt Bijl.

„Ronald Lubbers, onze voorzitter, vertelde zondag bij het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie dat wij rond de winterstop niet alleen laatste op de ranglijst stonden, maar ook onderaan het fitheidsklassement. Er waren een paar spelers die niet konden of wilden. Daar staat of valt alles mee. Ik ga niet op namen in en zeg ook niet of ze nog wel of niet bij ons spelen, maar ook als het slecht gaat, moet je blijven lopen. Als je de statistieken nu bekijkt, wordt er meer gelopen dan toen wij alles verloren. Daarnaast is ons wedstrijdplan verbeterd. Als je een goed plan hebt, ziet het er energieker uit. Als je een slecht plan hebt, moet je meer meters maken.”

Rechtstreeks handhaven niet ondenkbaar

Dat FC Emmen de flow te pakken heeft, wil volgens Bijl niet zeggen dat de ploeg hoog van de toren mag blazen. Vooralsnog staan de Emmenaren op de 16de plek, goed voor play-offs om promotie/degradatie. „Ik denk dat alle drie de wedstrijden (tegen FC Groningen, SC Heerenveen en VVV-Venlo, red.) fiftyfifty zijn. De beste van de dag wint. Hoewel het niet onhaalbaar is om drie keer te winnen en ons rechtstreeks te handhaven, mogen we niet denken dat we er al zijn. Als Willem II (15de, red.) en RKC Waalwijk (14de, red.) drie keer winnen, hebben we niets te vertellen. Daarom bekijken we het per wedstrijd, focussen we op onszelf en zien we wel waar het schip strandt.”

Bijl bekent dat hij eerder dit seizoen, geheel in lijn met de prestaties van zijn ploeg, een lastige periode doormaakte. „Ik was veel met mezelf bezig en er speelden dingen op transfergebied. Door de tegenvallende resultaten liet ik mijn emoties te veel de vrije loop op het veld en reageerde ik mij af op mijn teamgenoten. Je wordt nou eenmaal wanhopig als alles wat je als ploeg probeert niet lukt. Daarnaast raakte ik ook nog eens geblesseerd, iets wat me vrijwel nog nooit was overkomen. Lastig. Maar toen die nieuwe spelers kwamen, kreeg ik net als de ploeg nieuw elan. Ik denk dat dat ons heeft gered.”

Vaderlijk advies

Er is nog iets dat hem heeft gered: een vaderlijk advies van trainer Dick Lukkien. „Hij vertelde mij dat als je mensen afzeikt het niet altijd betekent dat zij harder gaan lopen. Je moet ze soms ook wat veren in de kont steken. Daarbij moet je kijken naar de persoon. De een kan het wel handelen en krijgt er energie van, terwijl de ander alleen maar dieper in zijn schulp kruipt. Daar heb ik aan gewerkt. Verder had ik vooral houvast aan het feit dat die andere clubs ook totaal geen punten pakten. Dus bleef handhaving altijd realistisch en haalbaar. Aan dat soort dingen ga je je vasthouden en, terugkijkend, heeft dat wel gewerkt.”

Nu het seizoen met minstens nog drie interessante wedstrijden zo langzamerhand op zijn einde loopt, is daar nog die ene prangende vraag. Waar ligt de toekomst van Glenn Bijl? Het contract van de 25-jarige rechtsback loopt tot de zomer van 2022. Blijft hij FC Emmen trouw of verkast hij na dit seizoen naar een andere club? „Ik heb daar vorig jaar heel veel over gezegd, maar dat doe ik nu niet meer. Ik heb ambities, dat is het enige wat ik daarover kwijt wil.” Op de vraag of hij in onderhandeling is met andere clubs, antwoordt hij: „Ik zou wel van alles willen zeggen, maar dat is niet verstandig om te doen. Het is aan de club of ze nog iets aan me willen verdienen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen
Aanrader van de redactie