Ferdi Delies reikte zaterdag het eerste exemplaar van zijn boek Van gammel hek naar stevig beton uit aan Erik Nevland. Een boek over zijn FC Groningen, de club die na de overgang naar Euroborg even zijn FC niet meer was. Delies ging op zoek naar zijn verloren liefde.

Ferdi Delies daalde als zovele jongetjes aan de hand van zijn vader en opa de trappen van het Oosterpark af. In de mensenmassa, onder de klanken van het melancholische Wie holn van ons Grunn, wie holn van ons Grunn, wie holn van ons aigen FC van Tekielja.

Gelukzalig vanwege een zwaarbevochten overwinning of juist in mineur vanwege wéér een onterechte nederlaag. Maar altijd de wonderlijke geur opsnuivend van sigarenrook, net iets te lang gebakken hamburgers met uien en – sorry – pis. De Oosterparkgeur. Een geur die sinds eind 2005 niet meer is.

Met de geur verdween ook het FC-gevoel

Met de geur verdween ook een beetje het FC Groningen-gevoel van Delies. Zijn club was van hem was afgepakt, vond hij. De nieuwe betonnen doos Euroborg viel in het niet bij de authentieke voetbaltempel die het Oosterpark was, ook al stortte de boel bijna in, met z’n gammele hekken, die na ieder doelpunt van de FC nog gammeler werden door de supporters die erin hingen.

Dát Oosterpark-gevoel wilde Delies terug. En iemand die al eerder twee voetbalboeken schreef – over Aston Villa, z’n andere grote voetballiefde – probeert dat met een boek. Hij opperde het bij John de Jonge, voorzitter van de supportersvereniging. Die was aanvankelijk sceptisch, maar na een paar avondjes met Delies werd hij steeds enthousiaster. Van gammel hek naar stevig beton stond in de steigers.

Verhalen van alle hoofdrolspelers

Delies ging op zoek naar zijn verloren liefde door verhalen op te tekenen van alle hoofdrolspelers uit de geschiedenis van FC Groningen – van spelers, maar vooral ook van supporters, met de overgang van Oosterpark naar Euroborg als rode draad.

Deze zaterdagavond overhandigt hij in het supportershome van FC Groningen het eerste exemplaar van zijn zoektocht aan Erik Nevland, die wordt geflankeerd door Danny Buijs, schrijver van het voorwoord.

Toepasselijk, want ze maakten allebei de stadionwisseling mee en het zijn typische FC Groningen-spelers volgens Delies. Daarna roept de auteur zijn vader naar voren. De man met wie hij altijd naar de FC ging, samen met opa. Drie generaties. Alleen is opa overleden, dus dit boek is ,,voor die ouwe’’, zegt Delies geëmotioneerd.

Supporters met een rauw randje

De mensen in het volgepakte supportershome krijgen daarna de kans om het boek vol mooie FC-verhalen aan te schaffen. Een van de mensen die Delies in de 400 pagina’s aan het woord laat is Andreas Hoekstra. Vroeger een beetje een boefje, zoals Delies supporters met een rauw randje in zijn boek categoriseert.

Hoekstra deed ooit een ‘Theo Maassentje’. Hij stal na een bekerwedstrijd bij SC Genemuiden de door die club gewonnen districtsbeker uit de kantine. Een typerende actie voor Hoekstra; hij deed wat in hem opkwam in die tijd – overigens zonder mensen fysiek lastig te vallen, zegt hij.

Een man die onder de naam Zweep in het boek figureert, zoekt zijn verhaal op over hoe hij eens straalbezopen De Vlieger zong met spits Martin Drent, ergens in Paddepoel. Allart Hakvoort vertelt hoe hij opeens de buurman was van een Luis Suârez in De Coendersborg, waar de jonge Uruguayaan in de winter biefstukjes stond te bakken op het balkon. Mooie anekdotes.

Weer mee met alle uitwedstrijden

,,Maar er staan ook heel intieme verhalen in het boek. Het was mooi om al die verhalen te horen en op te schrijven’’, zegt Delies vanachter de signeertafel, naast Erik Nevland en Danny Buijs. ,,Al halverwege had ik mijn FC-gevoel weer helemaal terug. Ik ga nu zelfs weer mee met alle uitwedstrijden. En we zitten weer met drie generaties op een rijtje, want mijn zoontje van vijf is ook helemaal gek van de club.’’

Hij zal aan z’n zoontje in de stoel naast hem doorgeven dat de identiteit van een club niet in een gammel hek of een stuk beton zit. De mensen zijn de club. Van Andreas Hoekstra tot Erik Nevland.

Gelukkig had Ferdi Delies er een boek voor nodig om daar achter te komen, want nu ligt er een prachtig document met verhalen die van voetbal veel meer dan alleen een sport maken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport