Als het aan analist Lesmond Prinsen ligt, verdient Michael de Leeuw een standbeeld. De 34-jarige spits bewees tegen Heracles Almelo niet voor het eerst dit seizoen zijn waarde door FC Emmen met een onvervalste hattrick eigenhandig naar de overwinning te schieten. Daardoor ligt directe handhaving ineens binnen handbereik. Wie had dat een paar maanden geleden gedacht?

De hoogte, breedte en houding maken niet uit, zolang Michael de Leeuw maar een standbeeld krijgt voor datgene wat hij voor FC Emmen heeft betekend. Het zijn de rake woorden van onze analist Lesmond Prinsen. De oud-verdediger van de Drentse eredivisionist en huidig coach van The Knickerbockers roemt De Leeuw voor zijn rol in de wederopstanding van FC Emmen. „Zo’n goal maken in zo’n belangrijke situatie is de beste voeding voor iedere voetballer en iedere supporter. Het is gewoonweg doping. Ik weet niet wie de beeldhouwer wordt of wie het brons gaat gieten, maar ik zou adviseren om alvast te beginnen want ik denk dat FC Emmen erin blijft.”

‘Dat is waarvoor je naar het stadion komt’

Prinsen doelt op de tweede treffer van De Leeuw, die er gisteren tegen Heracles Almelo drie zou maken. Ploeggenoot Miguel Araujo schatte de loopactie van De Leeuw in de 89ste minuut van de wedstrijd op waarde en verstuurde van eigen helft een prachtige pass richting zijn aanvoerder. Die nam de bal aan, stuurde daarna zijn directe tegenstander Marco Rente het bos in en schoot de bal snoeihard via de onderkant van de lat tegen de touwen: 2-1. Een bevrijdende treffer voor de Emmenaren, die luttele minuten eerder de bezoekers uit Almelo langszij zagen komen door een door doelman Michael Verrips knullig weggegeven strafschop.

„Het was een weergaloze loopactie van Michael de Leeuw met een al even weergaloze aanname”, vindt Prinsen. „Hij maakte zelfs nog een schijnbeweging zodat de verdediger een stap opzij deed en hij daardoor de ruimte kreeg om uit te halen. Dat toont de extra klasse van De Leeuw, dat is ook waarvoor je naar het stadion komt. Je zag het een paar minuten later ook bij zijn derde doelpunt. Heel bewust dreigde hij de bal in de verre hoek te schieten om hem vervolgens in de korte hoek binnen te schuiven. Je zag de keeper verslagen in zijn handen klappen, want die weet dat-ie kansloos is. FC Groningen mag blij zijn dat De Leeuw daar volgens jaar speelt.”

‘Bij mij was je eraf gegaan met een kruk of brancard’

Met dat derde doelpunt, binnengeschoven in de korte hoek langs Heracles-doelman Janis Blaswich, gooide De Leeuw het duel gisteren definitief in het slot. De 3-1 op het scorebord in de hoek van stadion De Oude Meerdijk zou niet meer veranderen. Daarmee kan de aanvoerder een onvervalste hattrick bijschrijven op zijn cv. De openingstreffer had hij namelijk ook voor zijn rekening genomen, zij het vanaf de penaltystip. Even daarvoor trok Heraclied Noah Fadiga aan het shirt van De Leeuw, waarna hij ogenschijnlijk gemakkelijk naar de grond ging. Scheidsrechter Jochem Kamphuis aarzelde echter niet en kende FC Emmen een strafschop toe.

Hoewel onze analist Lesmond Prinsen een hoge pet op heeft van De Leeuw, was hij het niet eens met de manier waarop de Noord-Brabander naar de grond ging. „Als ik heel eerlijk ben - ik ben zelf ook verdediger geweest - dan zou ik de volgende keer voor de enkels van De Leeuw zijn gegaan. Dit is eigenlijk gewoon een kwestie van je tegenstander naaien. Bij mij was je eraf gegaan met een kruk of met een brancard. Maar goed, hij kreeg een penalty en dat was mooi voor FC Emmen.” Zelf zou De Leeuw achteraf zeggen dat hij gewoonweg ‘uit balans’ werd gebracht: „Waarom zou je daar vasthouden? Dan weet je dat-ie ‘m kan geven.”

‘FC Emmen had de as dichtgetimmerd’

Door de zege op Heracles is FC Emmen van de zeventiende naar de zestiende plaats gestegen, aan het einde van de rit goed voor een plekje in de play-offs om promotie/degradatie. Belangrijker nog: de ‘veilige’ vijftiende én veertiende plek die beide recht geven op directe handhaving zijn ineens binnen handbereik. En dus: wat slechts enkele maanden geleden nog een verre droom leek, is inmiddels na acht wedstrijden op rij zonder nederlaag verworden tot realistisch. Bovendien is het gat richting de onderste twee plekken door de resultaten op de andere velden naar respectievelijk twee en acht punten gegroeid. FC Emmen lijkt daarom omhoog te kunnen kijken.

Terecht, zegt Prinsen. De analist was gisteren naast de prestatie van De Leeuw ook onder de indruk van hoe FC Emmen tactisch ten tonele verscheen. „Fascinerend. FC Emmen, maar ook Heracles, had de as van het veld behoorlijk dichtgezet. Er was geen doorkomen aan. Ik geloof dat de gehele tweede helft slechts één bal door de as is gespeeld, richting Paul Gladon. Er werd als het ware om de as heen gespeeld. Op die manier is het lastig om een ploeg uit elkaar te spelen. Uiteindelijk wordt het dan bepaald door de individuele klasse van spelers, dat zag je gisteren.”

Ajax - FC Emmen. Een salonremise in de maak?

Het vermogen om de linies dicht op elkaar te houden, de as dicht te timmeren en met individuele kwaliteiten een wedstrijd te beslissen doen Prinsen concluderen dat FC Emmen zich gaat handhaven. „De club heeft zich nu in een positie genesteld waarbij je directe handhaving kan realiseren. Dat vind ik wel heel bijzonder”, aldus de analist die zijn voormalige werkgever aankomend weekend de uitwedstrijd tegen Ajax zal zien spelen. De officieus kampioen heeft dan genoeg aan een puntje om het officieel te maken. Daar zou FC Emmen vooraf voor tekenen, liet trainer Dick Lukkien gisteren weten. Een salonremise in de maak?


Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen