Vandaag in Rio: D-day voor Kromo en Schippers

Twee keer goud voor TeamNL. Voor de roeisters Paulis en Head en voor Dorian van Rijsselberghe. Hij prolongeerde zijn titel in de RS-Xklasse nog voor het zeilen van de medalrace. Vandaag is het D-day voor Dafne Schippers en Ranomi Kromowidjojo. De Groningse roeister Sophie Souwer komt in actie bij de finale van de vrouwen-acht.

Wat gebeurde er in Rio?

Het was een gouden dag voor roeisters Paulis en Head. Na een zwaar jaar vol tegenslag kwam de droom van de uit Dalen afkomstige Ilse Paulis gisteren uit.

Dorian van Rijsselberghe stuntte door al voor het varen van de medalrace op zondag goud te pakken. Hij moest in de laatste drie races een gat van meer dan twintig punten op de nummer twee, Nick Dempsey, slaan om zeker te zijn van goud. Het lukte. Alleen protestprocedures of een diskwalificatie kunnen Van Rijsselberghe nog van het goud afhouden.

Handbal

De Nederlandse handbalsters, met Lois Abbingh, verzekerden zich van een plek in de kwartfinales. Oranje dankte de plaatsing aan de zege van Frankrijk op Zuid-Korea.

In groep B staat Rusland, dat vier maal won, nu boven Frankrijk, Zweden en Nederland. De ploeg van bondscoach Henk Groener sluit de voorronde zondag af tegen de Russinnen.

Zwemmen

Ranomi Kromowidjojo kan op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro haar titel op de 50 meter vrije slag verdedigen in de finale. De 25-jarige zwemster bereikte de eindstrijd van het kortste nummer, door in de halve finales de derde tijd te klokken: 24,39 seconden. De Deense Pernille Blume (24,28) en de Australische Kate Campbell (24,32) waren iets sneller.

Inge Dekker redde het niet. De dertigjarige zwemster, bezig aan haar laatste Spelen, strandde in de halve finales met 25,31. Dat bleek de zestiende tijd.

De finale in Rio is in de Nederlandse nacht van zaterdag op zondag.

Atletiek

Dafne Schippers is haar olympische missie in Rio de Janeiro met een overtuigende zege begonnen. De Nederlandse sprintdiva had op de 100 meter geen enkel probleem de halve finales te bereiken. Schippers, vorig jaar bij de WK tweede op de 100 meter, won haar serie simpel in 11,16 seconden. De halve finales zijn in de nacht van zaterdag op zondag.

Beachvolleybal

Beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst maakten indruk in de achtste finales. Ze wonnen met 21-18, 21-15 van de Mexicanen Rodolfo Intiveros en Juan Virgen.

Programma van vandaag

De Groningse Sophie Souwer roeit vanmiddag om 16.06 uur de finale van de vrouwen-acht. Het team plaatste zich via de herkansing voor de finale.

D-night voor Schippers en Kromo

Dafne Schippers en Ranomi Kromowidjojo zijn de medaillekanshebbers van vannacht. Sportliefhebbers moeten wakker blijven om de sportvrouwen in actie te zien. De halve finale van de 100 meter sprint begint om 02.00 uur. Mocht Schippers zich plaatsen voor de finale dan komt ze om 03.37 uur opnieuw in actie. 'Kromo' zwemt om 03.03 uur de 50 meter vrij.

Bekijk het volledige olympische programma

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.