Vandaag in Rio: Dafne Schippers voor het eerst in actie

Nederland kon gisteren één medaille bijschrijven: zilver voor vrouwen dubbelvier bij het roeien. Er was op meer gehoopt, maar judoka Henk Grol uit Veendam werd vroegtijdig uitgeschakeld, net als de baanwielrenners op de teampsprint. Bij het zwemmen kwam Ranomi Kromowidjojo uit Sauwerd nipt tekort voor eremetaal op de 100 meter vrije slag, maar vandaag komt ze opnieuw in actie.

Wat gebeurde er in Rio?

Zwemmen

Kromowidjojo werd onttroond als olympisch kampioene op de 100 meter vrije slag. In een bijzonder spannende finale werd ze vijfde, waarbij ze slechts 0,38 seconde achter de winnaars eindigde. Er werden twee gouden medailles uitgereikt, want de Amerikaanse Simone Manuel en de Canadese Penny Oleksiak zwommen exact dezelfde tijd. Het brons was voor de Zweedse Sarah Sjöström.

Turnen

Turnster Eythora Thorsdottir maakte indruk in de finale van de meerkamp door als negende te eindigen. Ze is daarmee de best presterende Nederlandse turnster ooit op de Spelen bij de meerkamp.

Baanwielrennen

De Nederlandse teamsprinters Theo Bos, Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland en Nils van 't Hoenderdaal gingen - als vice-wereldkamioen - voor een medaille. Maar die zat er niet in. Al in de tussenronde werd de ploeg uitgeschakeld, waarna een teleurstellende zesde plaats restte.

Programma van vandaag

Handbalsters laten overwinning liggen in Rio

Lois Abbingh. FOTO ANP

Handbal

De Nederlands handbaldames, met onder meer Lois Abbingh uit Ten Boer uit de gelederen, spelen om 16.30 uur hun vierde groepswedstrijd. De vice-wereldkampioen heeft tot nu toe drie punten gehaald en zal in de resterende twee groepsduels nog minimaal een keer moeten winnen om verder te komen. De tegenstander van vanmiddag is Zweden, dat na drie wedstrijden vier punten heeft.

Atletiek

Voor onze sprintvedette Dafne Schippers beginnen de Spelen vandaag. Ze verschijnt rond 3.40 uur vannacht aan de start van de kwalificaties voor de 100 meter sprint, waarin ze een plek in de halve finale kan afdwingen.


Ranomi Kromowidjojo. FOTO ANP

Zwemmen

Ranomi Kromowidjojo duikt ook vandaag weer het water in, voor de afstand waarop haar de grootste kans op een medaille wordt toegedicht: de 50 meter vrije slag. De regerend olympisch kampioene op die afstand begint om 18.00 uur aan de series. Om 4.25 uur is de halve finale.


Laura Dijkema. FOTO ANP

Volleybal

Na winst tegen de mondiale nummer drie China, een nipte nederlaag tegen weredkampioen VS en een overtuigende zege tegen Italië, staan de Nederlandse volleybalvrouwen - met Laura Dijkema uit Beilen als spelverdeelster - al met anderhalf been in de kwartfinales. Vanavond om 22.05 uur staat de voorlaatste groepswedstrijd tegen het op papier zwakkere Puerto Rico op het programma.

Roeien

Roeisters Ilse Paulis uit Dalen en Maaike Head roeien om 15.32 uur de finale van de lichte dubbeltwee. De twee worden daarin gezien als kanshebbers voor eremetaal.

Paardensport

De Nederlandse dressuurploeg, die het moet doen zonder Adelinde Cornelissen uit Beilen, staat na de tweede dag van de Grand Prix vierde. Als de ploeg er vandaag in slaagt om nog een plaatsje te stijgen, winnen Edward Gal, Diederik van Silfhout en Hans Peter Minderhoud brons.

Bekijk het volledige olympische programma

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.