Vandaag in Rio: NOC*NSF stuurt Yuri van Gelder naar huis

Hét olympisch nieuws van vandaag komt niet uit één van de sportstadions. Turner Yuri van Gelder is maandag naar huis gestuurd door NOC*NSF. Hij moet de Olympische Spelen verlaten vanwege alcoholgebruik buiten het olympisch dorp. Volgens TeamNL heeft de ringenspecialist de normen en waarden die binnen de olympische ploeg gelden overtreden. Hij had zich geplaatst voor de individuele toestelfinale.

Er was ook goed nieuws: de Nederlandse handbalsters, met Lois Abbingh uit Ten Boer in de gelederen, hebben hun eerste overwinning op de Olympische Spelen binnen. Oranje zette maandag de tweede groepswedstrijd in Rio tegen Argentinië in winst om: 26-18. De nummer twee van de wereld was het aan zijn stand verplicht om de Argentijnen, op papier de zwaksten in de groep, te verslaan. Oranje was het toernooi zaterdag begonnen met een pijnlijke nederlaag tegen Frankrijk (14-18).

(Beach)volleybal

Bijna pakten de Nederlandse volleybalsters na China ook wereldkampioen Verenigde Staten in. Ook nu werd het weer een zinderende vijfsetter, maar trok de opponent aan het langste eind. Laura Dijkema uit Beilen en haar teamgenoten zagen aanvoerster Maret Balkestein-Grothues met een blessure uitvallen. Ze kwam bij 9-11 in de vierde set verkeerd neer en werd met een van pijn verdrongen gezicht naar de kant gedragen. Onderzoek moet uitwijzen hoe ernstig de enkelblessure is. Met Judith Pietersen en Celeste Plak heeft Nederland eventueel wel goede vervangers in huis. De volgende tegenstander van Nederland is Italië.

Volleybalsters laten wereldkampioen ontsnappen

Madelein Meppelink uit Emmen en Marleen van Iersel hebben ook hun tweede groepswedstrijd van het beachvolleybaltoernooi winnend afgesloten. Het Nederlandse duo versloeg het Costa-Ricaanse koppel Karen Cope Charles/Natalia Alfaro zonder al te veel moeite in twee sets: 21-16 en 21-16. De eenzijdige partij duurde 38 minuten.

Ook Alexander Brouwer uit Groningen en Robert Meeuwsen wonnen hun tweede partij. Zij versloegen de Duitsers Markus Böckermann en Lars Flüggen met veel moeite. Dat vergde drie sets: 21-19, 17-21 en 16-14. De partij duurde meer dan een uur.

Zwemmen

Minder succes was er te melden uit het zwembad. Femke Heemskerk incasseerde opnieuw een teleurstelling op de Olympische Spelen. De 28-jarige zwemster strandde maandagavond in de halve finales van haar favoriete afstand, de 200 meter vrije slag. Heemskerk kwam niet verder dan de zestiende tijd: 1.57,82. De zwemster uit Roelofarendsveen greep zaterdag met de estafetteploeg net naast een medaille op de 4x100 vrij (vierde). Heemskerk baalde zowel na de serie als de finale van haar tegenvallende splittijd. Later deze week komt ze individueel nog in actie op de 100 vrij.

Zeilen

Zeilster Marit Bouwmeester uit Warten had een teleurstellende dag: ze eindigde vijftiende in de Laser Radial-race van vandaag. Hierdoor zakt ze van de eerste naar de derde plaats in het klassement.

Hockey

De hockeyvrouwen wonnen ook hun tweede wedstrijd overtuigend. Willemijn Bos uit Eelde-Paterswolde, die haar honderdste interland speelde, en haar teamgenoten versloegen Zuid-Korea eenvoudig met 4-0. Nederland gaat met zes punten uit twee wedstrijden aan de leiding in Groep A.

Jonker leidt hockeysters langs Zuid-Korea

Handboogschieten

Handboogschutter Sjef van den Berg ligt nog steeds op koers voor een medaille. Hij overleefde maandag twee rondes en maakt zich nu op voor de kwartfinale. Die wedstrijd staat voor vrijdag gepland. Zijn tegenstander is nog niet bekend.

Roeien

De lichte vier zonder stuurman, met Groninger Joris Pijs, is uitgeschakeld. De ploeg eindigde vijfde in de halve finale. Alleen de eerste drie gaan door, dus het Olympische avontuur van de roeiers is hiermee afgelopen.

Ook het damesteam twee-zonder-stuurvrouw, met Aletta Jorritsma (Tzummarum), werd uitgeschakeld in de halve finale. Zij werden ook vijfde in de herkansing.

Programma van vandaag

Zeiler Pieter-Jan Postma uit Terkaple zal vandaag te zien zijn op olympisch water. De tweede race van de Finn-wedstrijd staat om 18.00 gepland. Ook Marit Bouwmeester zal wederom op het toneel verschijnen in de Laser-Radial-klasse.

Het heren hockeyteam speelt aan het begin van de avond zijn derde groepswedstrijd. Tegenstander is Canada. De eerste wedstrijd van de hockeymannen eindigde in een gelijkspel, de tweede in een overwinning.

De turnvrouwen, met de tweelingzussen Sanne en Lieke Wevers (geboren in Leeuwarden) in de gelederen, gaan vanavond om 21.00 uur de finale van de landenwedstrijd meemaken. Niet dat ze kans maken op goud, zilver of brons, maar dat Nederland als nietig gymnastiekland zich plots met de wereldtop bemoeit, heeft iets onwaarschijnlijks.

Beachvolleyballers Christiaan Varenhorst uit Valthermond en zijn ervaren kompaan Reinder Nummerdor spelen om 22.30 uur hun eerste poulewedstrijd in Rio. De tegenstander van de nummer twee van de wereld en kanshebber op een medaille is een duo uit Polen.

KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE PROGRAMMA VAN DINSDAG 9 AUGUSTUS

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.