Vandaag in Rio: Na Wevers ook goud voor Weertman en Bouwmeester; Zonderland valt

Sanne Wevers pakte gisteren onverwacht turngoud op de evenwichtsbalk. De Amerikaanse topfavoriet Simone Biles maakte een fout in haar oefening. Met een perfecte oefening en een score van 15,466 bleek Wevers de beste.

De race van Sharon van Rouwendaal op de 10 kilometer open water eindigde ook in het hoogst haalbare: goud. Een bekroning van een lastig seizoen voor de Baarnse: vorige maand lukte het Van Rouwendaal niet om haar Europese titel van 2014 te prolongeren. Terwijl ze aan kop lag, zwom ze de verkeerde kant op. In de baai van Copacabana rekende van Rouwendaal af met dat verleden. 

Oranje-clash bij Beachvolleybal 
Een vreemde wedstrijd was het: de beachvolleybalduo’s Brouwer/Meeuwsen en Nummerdor/Varenhorst troffen elkaar in de kwartfinales van het olympisch beachvolleybaltoernooi. De in Valthermond geboren Christiaan Varenhorst vormt sinds augustus 2014 een duo met de 39-jarige Reinder Nummerdor. Hij had al aangegeven na de Spelen te stoppen met zijn carrière in het beachvolleybal. De uit Groningen afkomstige Brouwer bleek samen met Meeuwsen de beste, waardoor Nummerdor en Varenhorst naar huis mogen. In de halve finale treffen Brouwer en Meeuwsen vandaag om 22:00 uur de Braziliaanse topfavorieten Alison en Bruno, de regerend wereldkampioenen.

Hockey
Het Nederlandse hockeyteam versloeg in een zinderende wedstrijd aartsrivaal Argentinië met 3-2. Door de zege is Nederland door naar de halve finale. Voor de tweede keer op rij waren de Nederlandse hockeysters de Argentijnse vrouwen de baas op het belangrijkste toernooi: In 2012 legden de Oranjevrouwen beslag op het goud na een afrekening met Argentinië. Nederland speelt aanstaande woensdag om 22.00 uur de halve finale. Daarin treft het Nederlandse team de Duitse hockeyvrouwen. 

Vandaag in Rio

Ferry Weertman greep nipt het goud bij de 10 kilometer openwaterzwemmen. De Griekse Spyridon Gianniotis ging eerder over de finishlijn, maar Weertmans transponder ging er eerder overheen. De jury heeft hem dan ook benoemd tot winnaar.

Na het verrassende goud van Sharon van Rouwendaal heeft Nederland wederom een uitstekende zwemmer in het water. Maarten van der Weijden, gouden medaillewinnaar in 2008 en co-commentator bij de NOS, schatte vooraf de kansen van Weertman hoger ingeschat dan die van Van Rouwendaal.

De tweede gouden medaille van de dag was voor Marit Bouwmeester. De Friese zeilster in de Laser-Radial klasse kon al vrij weinig verkeerd doen: zelfs de zevende plaats in de medalrace was goed genoeg om bovenaan in het klassement te eindigen. Bouwmeester moest een dag langer wachten op deze zege, de finale zou eigenlijk gisteren gevaren worden. Laten we zeggen dat dit het wachten waard is geweest.

Medalrace zeilster Bouwmeester naar dinsdag

Handbalsters en volleybalsters naar de halve finale

De Nederlandse handbalsters, met Lois Abbingh uit Groningen in de gelederen, hebben het Braziliaanse team uitgeschakeld. Met een knappe zege van 32-23 plaatsten de Nederlanders zich voor de halve finale, zelfs al zat het gejoel van het Braziliaanse thuispubliek tegen.

Ook de Nederlandse volleybalsters gaan naar de laatste vier. Zuid-Korea, de nummer negen van de wereld, werden met 3 sets tegen 1 verslagen. De volleybalsters, waaronder Laura Dijkema uit Beilen, presteren tot nu toe boven verwachting en zijn een outsider voor het goud: zo werd onder andere wereldtopper China verslagen.

Het toernooi is helaas voorbij voor baanwielrenner Theo Bos. Hij werd in de herkansing van de eerste ronde van de keirin uitgeschakeld. Matthijs Büchli gaat wel door naar de volgende ronde.

Om 15.00 uur zien we Jur Vrieling uit Holwierde op zijn paard zitten. Samen met Jeroen Dubbeldam, Harrie Smolders en Maikel van der Vleuten neemt hij deel aan de landenwedstrijd (springen).

Epke Zonderland
Waar was u op 7 augustus 2012? Dat weet u vast nog wel, want die dag pakte Epke Zonderland historisch goud op de Olympische Spelen van Londen. Vanavond werd niet zo'n mooi moment: Zonderland greep tijdens de tweede oefening net naast de rekstok. Hij maakte zijn medaillewaardige oefening nog af, maar een podiumplaats zit er niet meer in.

Zonderland staat voor nieuwe uitdaging

U kunt vanavond lekker voor de buis blijven zitten, want om 22.00 uur komen de hockeymannen alweer in actie. Nadat titelfavoriet Australië naar huis werd gestuurd door de Nederlandse mannen, wacht nu België. Geen gemakkelijke opgave, want onze zuiderburen presteren prima dit toernooi.

Atletiek
Diep in de nacht, om 03:00 uur zal Dafne Schippers zich proberen te plaatsen voor de finale van de 200 meter. De series kwam de Nederlandse favoriet zonder problemen door. Mochten er geen gekke dingen gebeuren, dan komt regerend wereldkampioen Schippers in de nacht van woensdag op donderdag (03.30 uur) uit in de finale.

Maar er is meer dan Schippers. Vannacht zal Sifan Hassan (03.30 uur) namelijk een gooi doen naar een medaille in de finale van de 1500 meter. Net als Schippers overleefde Hassan de series en de halve finale zonder enige problemen.

Verder nog
Verder is er vandaag nog aandacht voor Churandy Martina (series 200 meter) en de laatste race van Pieter Jan Posta (Finn).

KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE PROGRAMMA VAN VANDAAG

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.