Vandaag in Rio: Nederland heeft eerste goud binnen

Nederland heeft op de tweede dag van de Olympische Spelen de eerste gouden medaille gewonnen. Bij de wegwedstrijd van het vrouwenwielrennen won Anna van der Breggen op sensationele wijze.

Het wielergoud leek eerst naar een andere Nederlandse te gaan; Annemiek van Vleuten lag op kop, maar door een afschuwelijke valpartij verspeelde ze de titel. De Amerikaanse Mara Abott leek vervolgens op weg naar het goud, maar op enkele honderden meters van de finish werd ze bijgehaald door Van der Breggen, Emma Johansson en Elisa Longo-Borghini. De Nederlandse won de sprint voor de Zweedse en de Italiaanse.

Tennis

In het mannentennis zijn alle Nederlanders uitgeschakeld. In het enkelspel verloor Robin Haase van Joao Sousa en in het dubbelspel was Haase met Julien Rojer niet opgewassen tegen het Spaanse duo Nadal/Lopez. In het enkelspel vond een daverende verrassing plaats: titelfavoriet Novak Djokovic werd in de eerste ronde verslagen door Juan Martin Del Potro.

Turnen

Goed nieuws was er voor de Nederlandse turnsters. De in Leeuwarden geboren tweelingzusjes Lieke en Sanne Wevers behaalden samen met Céline van Gerner, Eythora Thorsdottir en Vera van Pol de finale van de landenwedstrijd. De Nederlanders turnden een puntentotaal van 171, 929. Daarmee haalden ze op dat moment de zevende plek. In de laatste subdivisie kwamen het sterke Frankrijk, Canada en Japan nog in actie. Japan haalde iets meer punten, maar Canada, dat op de WK nog zesde werd, turnde 0,168 punt te weinig om Nederland van de achtste plek te stoten en uit de finale te halen.

Hockey

Willemijn Bos uit Eelde-Paterswolde heeft haar eerste olympische wedstrijd gewonnen. Vier jaar geleden moest ze de Spelen missen, omdat ze een dag voor het begin van het toernooi ernstig geblesseerd raakte. Oranje won eenvoudig met 5-0 van Spanje.

Programma van vandaag

Bij het roeien komen vandaag Mechiel Versluis uit Ooststellingwerf uit in de acht, Joris Pijs uit Groningen in de vier-zonder-stuur en Aletta Jorritsma uit Tzummarum in de twee-zonder-stuur in actie.

De volleybalsters, met Laura Dijkema uit Beilen in de gelederen, komen vandaag in actie tegen de VS. In de eerste wedstrijd van het toernooi werd verrassend gewonnen van China.

Marit Bouwmeester uit Wartena begint vandaag met haar Olympische Spelen. In de Laser-Radial-klasse won ze vier jaar geleden de zilveren medaille.

Bouwmeester behoudt leiding in Weymouth

Marrit Steenbergen ligt vandaag voor de tweede keer deze Spelen in het zwembad. Eerder liep ze op de 4x100 meter een medaille mis. Vandaag zwemt ze in de series van de 200 meter wisselslag.

Ook Willemijn Bos komt vandaag weer in actie. De in Eelde-Paterswolde geboren hockeyster neemt het om 23.00 uur (Nederlandse tijd) op tegen Argentinië. Dat land was onlangs nog te sterk voor de Oranje-dames in de finale van de Champions Trophy.

Op de Copacabana komen de beachvolleyballers vandaag ook weer in actie. Madelein Meppelink uit Emmen speelt samen met Marleen van Iersel hun tweede groepsduel tegen een Costa Ricaans duo. De eerste poulewedstrijd werd al gewonnen door Meppelink/Van Iersel.

Alexander Brouwer uit Groningen speelt samen met Rober Meeuwsen eveneens hun tweede groepsduel. De wereldkampioenen van 2013 nemen het op tegen het Duitse duo Böckermann/Flüggen. Ook Brouwer en Meeuwsen wonnen hun eerste groepsduel.

KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE PROGRAMMA VAN 8 AUGUSTUS

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.