Vandaag in Rio: Troostfinale hand- en volleybalsters

Wat gebeurde er in Rio?

Het is de Nederlandse hockeydames niet gelukt om hun Olympische titel te prolongeren. Met 3-3 op het scorebord verloor het team van Groot-Brittanië na shoot-outs. De Britten scoorden twee keer, de Hollandse hockeyvrouwen sloegen alle mis. 

Toch kan Nederland weer een medaille toevoegen aan haar lijstje: het zilver van Jelle van Gorkom in het BMX'en. Er stonden twee Nederlanders in de finale; naast Van Gorkom mocht ook Niek Kimmann van start. Hij eindigde als zevende. Het goud ging naar de Amerikaan Connor Fields. Bij de vrouwen haalde Laura Smulders de finale. Zij ging onderuit in een bocht en was kansloos.

Ook zeker is een zilveren of zelfs een gouden plak in het vrouwenboksen. Nouchka Fontijn wist zich letterlijk en figuurlijk naar de finale van het boksen te knokken. Ze versloeg de Chinese Li Qian met 2-1 en neemt het zondag op tegen huidige wereldkampioen Claressa Shields.

Een teleurstelling en dikke tranen voor springruiter Jeroen Dubbeldam. Met zijn Zenith wist hij zich voor de finale te plaatsen met nul strafpunten, net als twaalf andere ruiters. Hij reed de finale foutloos, maar overschreed de tijdslimiet van 68 seconden met twee honderste en mocht daarom niet meestrijden om het goud in de barrage.

De twee andere Nederlanders, Harrie Smolders en Maikel van der Vleuten, wisten zich beide met vier strafpunten te kwalificeren voor de finale. Smolders zag geen medaillekansen en trok zich voor de start al terug. Van Vleuten gooide er in de finale een balk af en kreeg een punt voor tijdsoverschrijding. Hij eindigde met negen stafpunten in de middenmoot.

De estafettedames kwam in de 4x400 meter niet verder dan de series, maar zetten toch een Nederlands record (3:26,98). De eerste plek ging naar de Amerikanen, die overtuigend wonnen met 3:21.42.

Wat staat er vandaag op het programma?

Medailles

De voorlaatste dag van de Spelen al weer, maar wel een dag met medaillekansen voor Nederland. Zowel de handbal- als de volleybalvrouwen kunnen zaterdag brons pakken. De handbalsters spelen om 16.30 uur tegen Noorwegen, de volleybalsters om 18.00 uur tegen de Verenigde Staten.

Reshmie Oogink

Taekwondo

Reshmie Oogink begint zaterdag aan haar Olympische Spelen. De 26-jarige Almelose komt vanaf 14.00 uur in actie in het taekwondo-toernooi.

Triatlon

Rachel Klamer gaat voor een medaille op de triatlon. Om 16.00 uur begint zij aan haar wedstrijd, die bestaat uit 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen.

Mountainbike

De Zierikzeese Anne Terpstra fietst vandaag de mountainbike cross country. De race begint om 17:30.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.