Vandaag in Rio: belangrijke dag voor noordelijke sporters

Judoka Anicka van Emden won dinsdagavond de tweede medaille voor Nederland. Ze won brons in de categorie tot 63 kilo. Zwemmer Sebastiaan Verschuren heeft geen finaleplaats voor de 100 meter vrije slag weten te bemachtigen. Hij bleef steken in de halve finales.

Wat gebeurde er in Rio?

De Nederlandse turnsters eindigden in de finale op de zevende plaats. Judoka Anicka van Emden werd derde in de categorie tot 63 kilo en veroverde daarmee een bronzen medaille. Nederland staat nu met België en Griekenland op de 16e plek in de medaillespiegel.

Zwemmer Sebastiaan Verschuren heeft net naast een finaleplaats gegrepen op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. Hij bleef steken in de halve finales. Verschuren eindigde met 48,28 seconden op een gedeelde tiende plaats. De snelste acht zwemmers strijden woensdag in het Estádio Aquático Olimpico om de medailles.

Beachvolleybalsters Jantine van der Vlist en Sophie van Gestel verloren van het Duitse koppel Karla Borger en Britta Bühte: 21-19 21-14.

Programma van vandaag

Een belangrijke dag voor de noordelijke topsporters in Rio. Ranomi Kromowidjojo (zwemmen), Adelinde Cornelissen (paardrijden), Laura Dijkema (volleybal) Lois Abbingh (handbal) en Kim Polling (judo) komen in actie. Laatstgenoemde heeft woensdag goede kansen op een medaille.

De meeste ogen ogen zullen woensdag gericht zijn op wielrenner Tom Dumoulin (16.15 uur). De Nederlandse tijdritspecialist is torenhoog favoriet voor de tijdrit op de weg. De vraag is echter of Dumoulin de hoge verwachtingen kan waarmaken, aangezien hij in de derde week van de Tour de France ongelukkig viel en een breuk in zijn pols opliep. De breuk is nog niet volledig hersteld en daarom koos Dumoulin ervoor om zaterdag tijdens de wegwedstrijd geen risico te nemen en al na twintig kilometer af te stappen. De prestaties van de renner worden nauwlettend in de gaten gehouden door zijn coach bij Giant-Alpecin, de in Assen woonachtige Adriaan Helmantel.

Kromowidjojo

Ranomi Kromowidjojo uit Sauwerd begint woensdag aan de series op de 100 meter vrije slag. De Groningse won in 2012 goud op deze afstand. Destijds maakte ze haar favorietenrol waar, maar in Rio is zij niet de grootste kanshebster voor het goud. Om 18.00 uur begint ze aan de series. De halve finale is voor de nachtbrakers: om 03.08 uur. De finale wordt in de nacht van donderdag op vrijdag gezwommen.

Polling

Woensdag is dé dag voor Kim Polling uit Zevenhuizen. De judoka in de klasse tot 70 kilogram (middengewicht) werd in 2013, 2014 en 2015 Europees kampioen. In 2013 won ze de bronzen medaille op het WK. Polling staat in haar gewichtsklasse eerste op de wereldranglijst en dus zijn er kansen op een medaille. Haar dag begint om 15.00 uur bij de laatste 32. Mocht ze de finale halen, dan moet ze 22.30 uur op de judomat verschijnen voor haar gouden wedstrijd. 

Cornelissen

Adelinde Cornelissen begint om 15.00 uur aan de landenwedstrijd (dressuur) met Edward Gal, Hans Peter Minderhoud en Diederik van Silfhout (15.00 uur). Morgen komen de Nederlanders weer in actie op de tweede en beslissende dag. 

Dijkema en Abbingh

Ook is het woensdag wederom de beurt aan de volleybalsters en handbalsters. De volleybalsters, met spelverdeler Laura Dijkema uit Beilen in hun midden, nemen het op tegen Italië (16.35 uur). Nederland won al knap van China, maar verloor van de Verenigde Staten. De volleybalsters uit Italië hebben dit toernooi nog geen punt gepakt. De Nederlandse handbalsters nemen het in de nacht op tegen Zuid-Korea (00.50 uur). De uitgangspositie van de handbalsters is met een nederlaag en een overwinning hetzelfde als die van de volleybalsters. In een poule van zes moeten de teams bij de eerste vier eindigen om de kwartfinale te halen. 

Bouwmeester en Postma

Zeilers Pieter-Jan Postma uit Terkaple en Marit Bouwmeester uit Warten zullen wederom te zien zijn op olympisch water. Postma komt om 18.00 uur uit in race 4 van de Finn-wedstrijd en Bouwmeester op hetzelfde tijdstip in race 6 van de Laser-Radial-klasse.

Verder vandaag: De roeifinale van de vrouwen dubbelvier (15.34 uur) en boogschutter Rick van der Ven in de eerste individuele ronde (22.36 uur).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.