Vandaag in Rio: dubbele baaldag

Een dubbele baaldag voor het Nederlandse team: Dafne Schippers en Ranomi Kromowidjojo grepen vannacht beide naast het eremetaal. Gelukkig wist baalwielrenner Elis Ligtlee het leed nog iets te verzachten met een gouden plak.

Wat gebeurde er in Rio?

Gisteren kopten we op deze plek nog ‘D-day voor Kromo en Schippers’. Helaas werden de hooggespannen verwachtingen niet waargemaakt. Kromowidjojo werd zesde op de 50 meter vrije slag, en Schippers werd vijfde op de 100 meter sprint.

Voor beide deelneemsters kwam dit hard aan. Vooral gezien het gemak waarmee Schippers zich plaatste voor de finale, had niemand dit aan zien komen. Schippers en haar coach Bart Bennema suggereerden na de finale een blessure. Ook waren de tranen van Kromowidjojo niet verwonderlijk: dit ws immers de afstand waar haar kansen torenhoog werden geschat.

Toch was er een zilveren (of liever, gouden) randje: Elis Ligtlee pakte op spectaculaire wijze goud bij het baanwielrennen. In de finale liet ze de Brit Rebecca James en Australiër Anna Meares ver achter zich. Al eerder werd de 22-jarige Europees kampioen, maar op wereldniveau had ze zich nog niet eerder zo laten zien.

Phelps

De Amerikaan Michael Phelps, misschien wel de grootste zwemmer ooit, zwaaide vannacht af - maar niet zonder een knal. Bij de 4x100 meter wisselslag behaalde Phelps zijn 23ste gouden Olympische medaille. Dit jaar haalde hij al vijf keer goud, en een keer zilver. Op de vraag of hij bij de volgende Spelen in Tokio in 2020 voor zijn dertigste medaille gaat, antwoordde hij: ,,Ik denk het niet jongens en meisjes. Het is voorbij. Dit is het.''

Programma van vandaag

De Nederlandse volleybalsters hebben de laatste groepswedstrijd gewonnen. Ze versloegen Servië in de vijfde set. Het was even spannend: nadat ze de eerste twee sets wonnen zakte het team weer af. Gelukkig werd de laatste set met 15-8 gewonnen.

Ruiter Jur Vrieling (Holwierde) is helaas uitgeschakeld. Zijn paard Zirocco Blue weigerde twee keer te springen, dus ligt Vrieling meteen uit de kwalificaties.

Andrea Deelstra uit Niebert loopt vandaag de marathon. De kans op een medaille is klein: halverwege staat zij 43ste. Ze ligt bijna twee minuten achter op de koploper.

Pieter-Jan Postma (geboren in Heerenveen) zeilt om 18:05 in race 9 en 10 van de Finn-klasse. Als de omstandigheden goed zijn, kan hij hier op weg gaan naar een medaille.

Een helft van de Leeuwarder turntweeling, Sanne Wevers, staat om 21:49 in de finale van de brug met ongelijke leggers. In deze discipline won ze vorig jaar op het EK brons, dus een podiumplaats lijkt niet uitgesloten voor de 25-jarige Fries.

Bekijk hier het volledige olympische programma

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.