Vandaag in Rio: finaleplaats voor handbalsters?

Dafne Schippers liep woensdagnacht naar een zilveren medaille op de 200 meter. De hockeydames maakten een bloedstollend gevecht van de halve finale tegen de Duitsers. Pas na zeven shoot-outs maakte Ellen Hoog het beslissende doelpunt.

Wat gebeurde er in Rio?

Hockey

Binnen de reguliere speeltijd van een uur lukte het de Nederlandse hockeydames niet om de Duitse dames te verslaan en dus werd de wedstrijd beslist op de hockey-penalties. Hockeyster Willemijn Bos, geboren in Paterswolde, wist ook twee ballen achter de Duitse keepster te krijgen. Hoog, die haar eerste shoot-out miste, wist de wedstrijd koelbloedig af te maken. Vrijdagavond om 22.00 uur wordt de finale gespeeld tegen Groot-Brittanië.

Eerste atletiekmedaille sinds Ellen van Langen

Atletiek

Schippers was na haar tweede plaats gefrustreerd en geeft aan niet blij te kunnen zijn met de zilveren plak. Toch bezorgde ze Nederland voor het eerst in 24 jaar een olympische medaille in de atletiek. Lang kan ze niet uitrusten want donderdag komt ze in actie tijdens de estafette op de 4x100 meter.

De teleurstelling was nog groter bij Eelco Sintnicolaas. De meerkamper haakte na het eerste onderdeel, de 100 meter, al af. Hij moest noodgedwongen stoppen vanwege een bovenbeenblessure. Ook Sifan Hassan strandde al in vroeg in de strijd om de medailles op de 800 meter hardlopen. Ze liep de vijfde tijd in haar serie en kwam daarmee tekort voor een plek in de halve finales.

Churandy Martina werd tweede in de halve finale van de 200 meter en plaatste zich hiermee voor de finale.

Vrieling stuurt Zirocco voorlopig de wei in

Paardensport

Voor de springruiters eindigde Rio wat betreft de landenwedstrijd in mineur: Groninger Jur Vrieling trok zich al voor de wedstrijd terug. Dat betekende drie ruiters aan de start en geen wegstreepresultaat voor de Nederlanders, in de finale waar de beste drie resultaten bij elkaar opgeteld worden. Door een flink aantal strafpunten eindigde de equipe op een teleurstellende zevende plaats.

Worstelen

Voor worstelaarster Jessica Blaskza zaten de Olympische Spelen er al na één partij op. De 24-jarige Limburgse verloor in de achtste finales van de klasse tot 48 kilogram (vrije stijl) kansloos van de Amerikaanse Haley Ruth Augello (0-7). De Limburgse, die sinds 2013 woont en traint in het Zweedse dorpje Klippan, was de eerste Nederlandse worstelvrouw op de Spelen.

Boksen

Een medaille is zeker voor bokster Nouschka Fontijn. De als tweede geplaatste Schiedamse mocht de eerste ronde overslaan. In de kwartfinale versloeg ze de Britse Savannah Marshall. Zelfs al verliest Fontijn vrijdag de halve finale, dan krijgt ze brons om haar nek gehangen.

Medalrace zeilduo Zegers/Van Veen uitgesteld

Zeilen

In het zeilen zouden woensdag opnieuw medailles worden uitgedeeld, maar de feestjes gingen niet door. Nederlands duo Afrodite Zegers en Anneloes van Veen kwam uiteindelijk niet in actie. De medalrace in de 470 klasse, waarin ze nog kans maken op een medaille, werd door een combinatie van gebrek aan wind en sterke stroming uitgesteld naar donderdag. Zeilduo Annemiek Bekkering en Annette Duetz komen donderdag ook in actie in de finale van de 49erFX. Als nummers acht van het klassement kunnen ze niet meer op het podium eindigen.

BMX'en

Dan hard trappen op kleine fietsjes: het BMX'en. Twan van Gendt, Niek Kimmann en Jelle van Gorkom hebben de kwartfinale bereikt. Ze schaarden zich in de kwalificaties zonder al te veel problemen bij de beste dertig. Van Gendt was de rapste Nederlander. Hij tekende voor de zesde tijd. Kimmann eindigde als achtste, Van Gorkom werd zeventiende in het Centro de Olimpico de BMX. Ook Laura Smulders, derde op de Spelen van Londen, kwalificeerde zich bij de vrouwen als derde.

Wat staat er vandaag op het programma?

Atletiek

Donderdag komt Dafne Schippers nogmaals in actie op de atletiekbaan. Samen met Jamile Samuel, Tessa van Schagen en Naomi Sedney loopt ze in de series op de 4x100 meter estafette in de hoop zich te kwalificeren voor de finale. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse mannen met de Groninger Giovani Codrington.

Hockeyers gaan in Rio af tegen België

Hockey

De hockeymannen spelen de strijd om het brons in de kleine finale. Om 17.00 uur staan ze tegenover de Duitsers.

Beachvolleybal

Ook een troostfinale voor beachvolleyballers Alexander Brouwer uit Groningen en Robert Meeuwsen. Zij proberen het Russische duo Krasilnikov en Semenov te verslaan, om 03.00 uur Nederlandse tijd.

Handbal

De handbaldames, met de Groningse Lois Abbingh, proberen in navolging van de hockeysters, om 20.30 uur een plek te bemachtigen in de Olympische finale. Ze staan tegenover Frankrijk, het team waarvan ze in de eerste poulewedstrijd verloren.

Volleybal

Ook een halve finale voor de volleybaldames, maar pas om 03.15 uur. De Oranjevrouwen, met Laura Dijkema uit Beilen, spelen tegen China, dat in de poulewedstrijden al verslagen werd.

Bekijk het volledige programma van donderdag

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.