Vandaag in Rio: goud of zilver voor de hockeyvrouwen?

Twee damesteams kwamen donderdag in actie in een halve finale: de handbalsters en de volleybalsters. De handbaldames, met Emmense Lois Abbingh, verloren nipt van Frankrijk met 23-24. Ze spelen zaterdag om 16.30 uur de troostfinale om het brons. Na een wedstrijd van ruim twee uur verloren de Nederlandse volleybaldames van de Chinese vrouwen, ook voor hen rest een wedstrijd om de derde plaats. Het beachvolleybalduo Brouwer en Meeuwsen neemt sowieso een medialle mee naar huis. De mannen versloegen een Russisch duo in twee sets en wonnen brons.

Wat gebeurde er in Rio?

Twee keer greep een Nederlandse equipe vlak naast het brons. De hockeyheren werden door Duitsland in de troostfinale verslagen na shoot-outs. De Duitse mannen schoten vijf keer raak; de Nederlanders misten de eerste en de laatste shoot-out. Ook een vierde plek voor Afrodite Zegers en Anneloes van Veen in de 470 klasse in het zeilen. Ze startten hun medalrace op een zesde plek en wisten op te klimmen, maar kwamen net te kort voor een bronzen medaille.

De beachvolleyballers Robert Meeuwsen en de Groninger Alexander Brouwer bezorgden in de troostfinale om het brons Nederland de zestiende medaille. Op het strand van Copacabana versloegen zij de Russen in twee sets. Het werd 23-21 en 22-20. Het is de eerste medaille voor Nederland in het beachvolleybal.

Geen finales voor de 4x100 meter estafette. Zowel de heren, met Groninger Codrington, als de dames werden in de series uitgeschakeld. Zilveren medaillewinnares Dafne Schippers trok het boetekleed aan: haar foute wissel lag ten grondslag aan de uitschakeling.

Churandy Martina kwam niet in actie tijdens de estafetteserie. Hij maakte de afspraak dat hij niet zou lopen als hij de finale van de 200 meter zou halen. Dat deed hij: Martina kwalificeerde zich als achtste en laatste voor die finale. Om 03.30 uur klonk het startschot. De loper van Curacao werd vijfde, op slechts 0,01 seconde van het brons.

Bij de BMX'ers werd het een waar spektakel met een aantal flinke valpartijen. Alle drie Nederlandse heren bereikten de halve finales: Van Gorkom deed het uitstekend, Van Gendt had een beetje moeite en Kimmann kwam lelijk ten val, maar wist zich ter nauwernood te kwalificeren.

Wat staat er vandaag op het programma?

Medailles

Een zekere medaille is die voor de hockeydames. Maar wordt het goud of zilver? In de finale speelt de regerend olympisch kampioen tegen Groot-Britannië, dat vier jaar geleden brons won. De wedstrijd begint om 22.00 uur.

Ook Nouchka Fontijn is al zeker van een medaille, maar ook bij haar is het de vraag welke kleur het wordt. Vrijdag om 20.45 uur bokst ze in de halve finale tegen de Chinese Li Qian. Mocht ze verliezen dan heeft ze brons, bij winst bokst ze de finalewedstrijd om het goud of zilver.

Nouchka Fontijn

BMX

De strijd om de BMX-titels gaat door: de halve finales bij de mannen en de vrouwen worden gereden. vanaf 18.30 uur.

Atletiek

Susan Kuijken komt in actie in de finale van de 5000 meter. De race start om 2.40 uur. Een tweede groep estafette-dames loopt de 4x400 meter. Zij komen om 01.40 uur in actie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.