Verbij Nederlands kampioen op 500 meter

Schaatser Kai Verbij heeft zondag bij de NK afstanden in Heerenveen de titel veroverd op de 500 meter. De 21-jarige sprinter reed in het volle Thialf tijdens de tweede manche de tweede tijd (34,98). De eerste omloop had de nieuwe kopman van Team beslist.nl gewonnen. In het eindklassement bleef Verbij de onttroonde Jan Smeekens (zilver) en Ronald Mulder (brons) voor.

Verbij was dankzij een sterk voorseizoen, met onder meer brons tijdens de wereldbeker in Inzell, al zeker van een ticket op de 500 meter voor de WK afstanden in Rusland (11-14 februari). Smeekens, op de weg terug na een grotendeels mislukt na-olympisch seizoen, en Ronald Mulder kwalificeerden zich op de 500 meter eveneens voor de wereldtitelstrijd.

Smeekens reed zondag de tweede en de vierde tijd. Ronald Mulder, tijdig hersteld van een liesblessure, won de tweede manche in 34,95 na de vierde tijd in de eerste omloop.

Ntab

Dadai Ntab begon als nummer drie aan de tweede manche. In de negende en laatste rit tegen ploeggenoot Verbij leek de 21-jarige nieuwkomer op weg naar goud. Op het laatste rechte stuk kon zijn tegenstander echter alsnog het verschil maken en zijn eerste Nederlandse titel bemachtigen. Ntab viel met 35,07 terug naar de vierde plaats in het eindklassement.

Nederlands kampioen sprintvierkamp Hein Otterspeer (vijfde na twee manches) en olympisch kampioen Michel Mulder (achtste in de eindstand) konden zich niet onderscheiden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.