De Nederlandse handballers hebben woensdagavond niet kunnen stunten tegen topland Slovenië. Na een goede eerste helft werd er uiteindelijk met 34-23 verloren.

Het grote verlies in de kwalificatiewedstrijd voor het EK in 2022 in Hongarije en Slowakije deed de Oranjespelers om meerdere redenen pijn. Zo is een gunstig doelsaldo belangrijk voor Nederland om zich als een van de beste nummers drie voor het toernooi te kunnen plaatsen. Want dat is de positie, die voor het team in de poule na de toplanden Slovenië en Polen als hoogst haalbaar wordt ingeschat. De mannen van bondscoach Erlingur Richardsson deden wat het doelsaldo betreft dus slechte zaken in het thuisduel in Almere.

In de eerste helft, waarin Oranje onder leiding van de toen uitstekend spelende Kay Smits ten strijde trok, wees nog niets op een grote nederlaag. Nederland speelde goed en gevarieerd handbal, waarbij het brutaal een voorsprog nam. Die bedroeg op een gegeven moment bij een stand van 10-6 zelfs maximaal vier doelpunten. Daarvan was er bij de rust met 15-14 nog één over, waarna een steeds vermoeider ogend Oranje in de tweede helft behoorlijk instortte en Slovenië meedogenloos erop en erover ging.

We geven de doelpunten gratis weg

Keeper Bart Ravensbergen, die ondanks het forse aantal tegendoelpunten tegen Slovenië een redelijk wedstrijd speelde, betreurde het povere optreden na rust. ,,We beginnen ongelofelijk slecht in de tweede helft’’, zei hij voor de camera van Ziggo. ,,Daarmee spelen we Slovenië in de kaart. Ik erger mij aan het feit dat we uiteindelijk met elf doelpunten de boot ingaan. Dat aantal kan aan het eind van de poulewedstrijden heel belangrijk zijn. Bij de kwalificatiewedstrijden voor het vorige EK verloren we thuis van Slovenië met maar één doelpunt verschil. Het doelsaldo was toen voor ons heel belangrijk om bij de beste nummers drie te komen, waarna we aan het EK mochten meedoen. Ik baal ervan dat we nu in de tweede helft er minder fel opzitten. We geven de doelpunten gratis weg en bewijzen onszelf geen dienst.’’

Luc Steins

Voor Nederland, dat het eerste kwalificatieduel in de poule tegen Turkije won, is er op zich nog geen man overboord. Er staan nog de nodige duels op het programma. Hopelijk kan Oranje dan weer beschikken over de kleine sterspeler Luc Steins. De Limburgse spelverdeler van het Franse topteam Paris Saint-Germain liep in december corona op, waardoor hij behalve de interland gisteravond eerder al de finales van de Champion League moest missen. De wel naar Nederland afgereisde Steins, die op Papendal zijn hotelkamer niet uit mag, wordt regelmatig getest, maar heeft nog geen groen licht gekregen. Het is nog onzeker of hij zondag in het uitduel tegen Slovenië wel in actie kan komen.

Volgens Kay Smits, die acht keer scoorde, kan een inzinking het team gebeuren. ,,Slovenië heeft natuurlijk een veel bredere selectie. Voor ons is het moeilijker om het 60 minuten vol te houden. Maar dat we na rust zo ver wegzakken, dat mag ons niet overkomen. We waren na rust in de afronding niet efficiënt genoeg. Ook ontbrak de agressie in ons spel.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport