Hoogstaand internationaal jeugdvoetbaltoernooi Eurovoetbal keert in voorjaar 2022 terug op Esserberg in Haren

Het Argentijnse Boca Juniors won Eurovoetbal in 2003 en 2004. Foto: Marcel Jurian de Jong / Archief DVHN

De kogel is door de kerk, Eurovoetbal keert terug. Na tien jaar stilte wordt het befaamde jeugdvoetbaltoernooi nieuw leven ingeblazen. De eerste editie van ‘Eurovoetbal-nieuwe stijl’ staat gepland voor het Hemelvaartsweekeinde eind mei 2022.

Ruim anderhalf jaar geleden was er al sprake van een mogelijke herstart van Eurovoetbal. Het coronajaar zette die plannen eerst in de ijskast, maar achter de schermen werkten de initiatiefnemers stug verder om een en ander gestalte te geven.

Bas Kammenga, een van de initiatiefnemers en nu secretaris van het nieuwe Eurovoetbalbestuur, daarover: ,,We hebben de mogelijkheden van alle kanten bekeken, mensen verzameld die hun sporen in politiek, voetbal en commercie hebben verdiend en vinden het nu de tijd naar buiten te treden.’’

Hoogstaand internationaal voetbaltoernooi

De laatste aflevering van Eurovoetbal, dat in 1977 het daglicht zag, was tijdens Pinksteren 2012. Het toernooi blies daarna zijn laatste adem uit toen bleek dat het financieel niet meer houdbaar was. Eurovoetbal was niet alleen een begrip als een hoogstaand internationaal voetbaltoernooi voor jonge talenten in Nederland, die roem straalde uit tot ver over de grenzen.

In de hoogtijdagen verzamelden zich zo’n 15.000 toeschouwers tijdens de finaledag op de aloude Esserberg. De meeste wedstrijden zullen ook volgend jaar plaatsvinden in dat stadion in Haren, maar er zal ook worden gespeeld op andere locaties in de stad Groningen.

Kammenga legt uit over het hoe en wanneer van Eurovoetbal nieuwe stijl: ,,Qua tijd hebben we een paar onderzoeken gedaan. Uiteindelijk kwamen we uit op het weekeinde op en na Hemelvaartsdag, vierdaags dus. Dat bleek voor de meeste partijen het beste te passen. Het wordt een toernooi voor spelers in de -18-categorie, dat lijkt het meest attractief. Daarnaast organiseren we een vrouwentoernooi in de leeftijdsgroep tot 21 jaar. We hebben van topclubs al enthousiaste reacties binnen. Tot slot komt er een toernooi in het kader van de Bijzondere Eredivisie, de nationale G-voetbalcompetitie. De Esserberg is de thuishaven van het gebeuren, maar we gebruiken ook velden op andere locaties in de stad, zoals wellicht bij Velocitas en GRC.’’

Bekende namen

In het bestuur zitten bekende namen. Voorzitter Frank de Vries kent als voormalig wethouder van Groningen en burgervader van Ten Boer zijn weg in de politiek. Penningmeester is sportfanaat Jack Suiveer. Ook voormalig FC Groningen-bestuurders Hans Nijland en Robbert Klaver maken deel uit van het bestuur, evenals Marieke Panneman. Op de achtergrond steunt mede-initiatiefnemer John Schokker van de John Schokker Foundation het initiatief.

Eurovoetbal nieuwe stijl beperkt zich in eerste instantie tot het Europese voetbalgebied. Kammenga: ,,Dit doen we ook om niet te hoog in de kosten te schieten wat betreft vliegtickets. Overigens is de financiële basis voor het toernooi intussen gewaarborgd. Vanaf vandaag volle vaart vooruit richting Hemelvaartsdag 26 mei 2022!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport