Unicum in amateurvoetbal: duels WVV moeten overgespeeld zonder topspits Jeroen Buurke

Het bestuur amateurvoetbal van de KNVB heeft ingegrepen in de zaak van spits Jeroen Buurke. De wedstrijden Nieuw Buinen-WVV (0-8) en WVV-Noordster (1-0) in de eerste klasse van het zondagvoetbal moeten toch opnieuw worden gespeeld.

Dit heeft de KNVB donderdag in een brief aan de clubs bekendgemaakt. Het besluit is opvallend omdat de onafhankelijk aanklager in november juist had besloten de zaak te sluiten. Volgens de aanklager lag de fout bij de voetbalbond en viel WVV niets te verwijten. Daarom werd besloten niets te doen.

Verwarring

Dat het bestuur anders oordeelt dan de onafhankelijk aanklager, zorgt voor verwarring. De KNVB legt uit dat de aanklager oordeelt over de verwijtbaarheid en het bestuur het laatste woord heeft over wat er met de wedstrijden moet gebeuren.

Aanklager besluit: KNVB zat fout, geen gevolgen voor duels met goalgetter Buurke
Lees verder

,,Er is een niet-speelgerechtigde speler opgesteld en dit is in strijd met het reglement’’, licht een woordvoerder van de KNVB toe. ,,Dat de wedstrijden worden overgespeeld, is ook omdat de clubs waartegen Buurke in actie is gekomen hier anders ten onterechte nadeel van hebben ondervonden. Hoe vervelend ook voor de club en de speler, maar overspelen wordt als de meest eerlijke oplossing gezien in deze vervelende situatie.’’

Fout KNVB

Buurke schreef zich in oktober over van Nieuw Buinen naar WVV. De KNVB keurde de ‘transfer’ goed omdat het dacht dat de goalgetter al meer dan een jaar geen officiële wedstrijd had gespeeld. Dat is onjuist: Buurke speelde weliswaar geen enkel officieel duel voor Nieuw Buinen, maar kwam in december 2017 nog wel in actie namens VVG uit de stad Groningen. Saillant detail: bij zijn debuut voor WVV, nota bene tegen zijn oude club Nieuw Buinen, scoorde Buurke vijf keer.

De KNVB heeft de fout toegegeven en uitgebreid excuses gemaakt aan de betrokken clubs.

Reactie WVV, Nieuw Buinen en Noordster

Door het besluit van de KNVB is WVV zes punten kwijt in de eerste klasse. Bestuurslid Jan Jacobs is er niet blij mee. ,,We zijn erdoor verrast’’, reageert hij. ,,We moeten dit eerst bespreken en vervolgens advies gaan inwinnen. We vertrouwen op een goede afloop.’’

Vermoed wordt dat WVV dit besluit niet accepteert en bezwaar aantekent.

'Lullige zaak'

Buurke voetbalde, een week na zijn vijf doelpunten tegen Nieuw Buinen, ook mee in de Oost-Groningse derby tussen WVV en Noordster uit Oude Pekela. Voorzitter Raymon Drent van de club uit Oude Pekela vindt het, vooral voor WVV, ‘een lullige zaak’. ,,Aan de andere kant is het voor WVV een mooie gelegenheid om weer veel publiek te trekken. Er komen honderden mensen op de wedstrijden tegen Noordster af, dat zorgt voor de nodige omzet.’’ Het is nog niet bekend wanneer de duels worden gespeeld.

Het bestuur van Nieuw Buinen is van mening dat de KNVB het juiste besluit heeft genomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.