Verschuren mist finale koningsnummer 100 vrij

Zwemmer Sebastiaan Verschuren heeft op de Olympische Spelen net naast een finaleplaats gegrepen op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. De 27-jarige Amsterdammer bleef steken in de halve finales. Verschuren eindigde met 48,28 seconden op een gedeelde tiende plaats. De snelste acht zwemmers strijden woensdag in het Estádio Aquático Olimpico om de medailles.

Verschuren bereikte vier jaar geleden bij de Spelen van Londen nog de finale van de 100 vrij. Met een persoonlijk record van 47,88 tikte hij daarin als vijfde aan, amper een tiende verwijderd van brons. In Rio de Janeiro strandde Verschuren zondag ook al in de halve finales van de 200 vrij, het onderdeel waarop hij Europees kampioen is.

De Amsterdammer zette met 48,28 zijn beste tijd van dit seizoen, sneller nog dan in de EK-finale in Londen waarin hij tweede werd. ,,Ik ben maximaal gegaan. Een goede tijd, dit is wat het is vandaag. Ik heb het gevoel dat ik niets beter had kunnen doen, dus was het een goede race. Ik wil weer naar mijn pr van vier jaar geleden. Het zou een heel mooi cadeautje zijn als ik door ga'', zei hij toen hij uit het bad stapte. ,,Maar ik vrees van niet.''

Verschuren bekeek de tweede halve finale vanuit de catacomben van het stadion op een tv-scherm. ,,Niet te snel gaan, 49 seconden is hard zat'', zei de Noord-Hollander grijnzend. Met gespannen gezicht zag hij toe hij zijn acht concurrenten bijna op één lijn op de finish afstormden. Een blik op het scorebord leerde dat Verschuren nét buiten de boot viel.

Het verschil met de Braziliaan Marcelo Chierighini, die met 48,23 wel door ging, was miniem. Teleurgesteld beende hij weg. Later op de avond wacht nog de finale van de 4x200 vrij. Daar kan hij zijn frustratie wellicht in kwijt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.