Vierschansentoernee trotseert sneeuwgebrek

De Vierschansentoernee bindt de strijd aan met het nijpende gebrek aan sneeuw in de Alpen. Er ligt, zeker in de dalen, nauwelijks sneeuw in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck en Bischofshofen. Maar het beroemde schansspring-vierluik moet doorgaan, met technisch vernuft en veel manuren.

Oberstdorf dient maandag als startpunt. In het Duitse oord hoopt organisator Stefan Huber dat de 30 centimeter dikke laag sneeuw die nu kunstmatig is neergelegd het extreem warme winterweer overleefd, zei hij tegen Duitse media. Al in november werd er een reservelading sneeuw aangemaakt met sneeuwkanonnen en is nu uitgereden over de landingshelling.

In de schans in Obersdorf is een koelsysteem ingebouwd. Zodra er 3 tot 4 centimeter sneeuw op ligt, mengt de organisatie dat met een beetje water en gaat er ter bescherming folie op. Zo kunnen de springers door een spoor naar beneden roetsjen.

Kunstsneeuw

Ook in Garmisch-Partenkirchen, waar volgens de traditie op nieuwjaarsdag wordt gesprongen, moet kunstsneeuw uitkomst bieden. De schansen in Inssbruck en Bischofshofen hebben eveneens groen licht gekregen: de toernee kan ook bij milde temperaturen doorgaan.

Topfavoriet voor de toernee is overigens de Sloveen Peter Prevc. Hij won de laatste drie wereldbekerwedstrijden op een rij en pakte woensdag de nationale titel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.