Villar concurrent Van Praag in UEFA-verkiezing

Michael van Praag heeft er nog een concurrent bij in de strijd om het voorzitterschap van de Europese voetbalbond UEFA. Ángel Maria Villar, de huidige preses van de Spaanse bond RFEF, stelde zich dinsdag officieel kandidaat. Villar (66) is na Van Praag en Aleksander Ceferin uit Slovenië de derde kanshebber om de opengevallen plaats als Europese voetbalbaas op te vullen.

Van Praag stelde zich in mei als eerste kandidaat, tijdens de buitengewone bestuursvergadering van de UEFA die werd belegd na het vertrek van de geschorste Michel Platini. Vorige maand kwam daar Ceferin bij. De voorzitter van de Sloveense bond beweerde toen al de steun te hebben van dertien landen.

Kandidaten om Platini op te volgen moeten zich voor woensdag melden. De 55 leden van de Europese bond kiezen op 14 september in Athene een nieuwe voorzitter.

Favoriet

Als langstzittende vicevoorzitter is Villar sinds het vertrek van Platini de hoogste in rang bij de UEFA. De Spanjaard mocht daarom onlangs na de EK-finale ook de beker uitreiken aan de Portugese aanvoerder Cristiano Ronaldo. Villar, die als voetballer bijna zijn hele carrière voor Athletic Bilbao speelde en 22 keer uitkwam voor de nationale ploeg, werd direct na het opstappen van Platini door de bookmakers gezien als favoriet om de Fransman op te volgen. Toch stelde hij zich pas in de laatste uren voor de deadline officieel kandidaat.

Villar is sinds 1988 voorzitter van de Spaanse bond. Een brandschoon verleden heeft hij niet. De ethische commissie van de FIFA legde Villar vorig jaar een boete van 25.000 Zwitserse frank op, omdat hij niet wilde meewerken aan een onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.