Vitesse - FC Groningen vooraf (met competitieschema)

Debuterend eredivisietrainer Danny Buijs had nog één harde noot te kraken in de aanloop naar Vitesse uit. Zou hij met Tom van de Looi of met Ludovit Reis beginnen op het middenveld? De keus is gevallen op Van de Looi.

,,We hebben het er binnen de technische staf over gehad. We denken dat hij voor deze wedstrijd het beste bij de strijdwijze past’’, schetst Danny Buijs de achtergronden bij de beslissing. Waar Van de Looi controlerend sterker is, daar heeft Reis aanvallend meer te bieden. Hij is meer een aanjager en een balafpakker. ,,Ze kunnen allebei iets toevoegen aan het elftal. De vraag is wat je denkt het meest nodig te hebben. Wij verwachten met Van de Looi meer controle te hebben op het middenveld.’’

Jesper Drost

Voor het overige houdt Buijs vast aan de basis die hij meteen in de eerste oefenwedstrijd al neerzette. Het is een voortzetting van de strijdwijze waarmee FC Groningen vorig seizoen toch nog een goed einde aan een mislukt jaar wist te breien. De enige mutatie is die van Juninho Bacuna, die naar Huddersfield Town vertrok. Zijn honneurs worden waargenomen door Jesper Drost. De ‘tien’ kreeg in de oefenperiode veel vertrouwen van Buijs, maar had nog niet de klik die Bacuna met Tom van Weert had. De spits scoorde mede daardoor eind vorig seizoen aan de lopende band. Tijdens de voorbereiding vielen de doelpunten moeizamer bij FC Groningen. Daarentegen stond de verdedigende organisatie als een huis.

Vitesse is een Top-6 ploeg

Buijs verwacht dat zijn team in staat is Vitesse goed partij te geven. ,,Zonder Vitesse te onderschatten, want ik denk dat zij een structurele top zes-ploeg zijn in Nederland, denk ik dat wij er een gelijkwaardige wedstrijd van kunnen maken. Zij hebben een behoorlijke kern van het elftal van vorig jaar in tact kunnen houden, maar dat geldt ook voor ons. Dat ze al volop verwikkeld zijn in Europese wedstrijden, kan je als een voordeel en een nadeel uitleggen.

Ze hebben misschien wat meer vastigheden, maar aan de andere kant is het pittig om twee wedstrijden in vier dagen te spelen. Wat ik nog wel weet van mijn tijd als speler is dat ik liever wedstrijden speelde dan dat we gingen trainen, dus je moet het ook niet overdrijven. Wij moeten gewoon van eigen kracht uit gaan en onszelf loon naar werken geven voor zeven weken voorbereiding.’’

Aan de support zal het niet liggen, want met zo’n vijfhonderd meereizende fans naar het openingsduel is het eerste seizoensrecord al gebroken.

Opstelling FC Groningen:

Padt; Zeefuik, Te Wierik, Memisevic en Warmerdam; Doan, Van de Looi, Hrustic en Mahi; Drost en Van Weert.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.