Vitesse speelt met FC Emmen, dat in de eigen Oude Meerdijk wederom ten onder gaat aan verdedigende fouten

Keziah Veendorp baalt. FC Emmen incasseert snel na het begin van de wedstrijd een tweede tegentreffer. De spelers van Vitesse vieren de goal. Foto: ANP/ Cor Lasker

De malaise bij FC Emmen wordt groter en groter. Ook zaterdagmiddag tegen Vitesse liep de ploeg tegen een weliswaar ingecalculeerde nederlaag aan: 1-4. Het is wachten op wat de concurrentie doet, maar de hoop op een ommekeer wordt kleiner en kleiner.

De wedstrijd van FC Emmen van zaterdagmiddag tegen Vitesse werd voor de verandering dit seizoen eens voorafgegaan door positief nieuws. Kerim Frei keert terug op het oude nest. De Turks-Zwitserse vleugelspits speelde begin vorig seizoen kortstondig voor FC Emmen, maar maakte daarin op velen een onuitwisbare indruk. Zou hij de man zijn die de komende maanden in Drenthe de kar uit de drek gaat trekken? Wie weet, maar Vitesse-thuis kwam voor hem nog te vroeg. Dat gold ook voor de andere aanwinsten, Jean-Pierre Rhyner en Didier La Torre.

loading  

Tegenover de aanwinsten stond het nodige lijmwerk voor trainer Dick Lukkien. Glenn Bijl en Miguel Araujo, normaal gesproken sterkhouders in de verdediging, bleken niet fit genoeg om zaterdagmiddag bij de wedstrijdselectie te zitten. Daardoor schoof Ricardo van Rhijn door naar de rechtsbackpositie en nam Nick Bakker zijn plaats als linker centrale verdediger over. Daar werd de Groninger wegens de afwezigheid van Araujo geflankeerd door Keziah Veendorp, wiens plek op het middenveld werd ingevuld door de Zweed Simon Tibbling.

‘Dit kun je niet eens meer verdedigen noemen’

De noodgedwongen door elkaar gehusselde basiself ging zaterdagmiddag allesbehalve voortvarend van start. Al na twintig seconden kwam Vitessenaar Armando Broja één op één met doelman Dennis Telgenkamp, maar leek bij zijn uithaal half in het kunstgras te trappen waardoor de bal nipt naast het Emmer doel rolde. Nog geen minuut later was het alsnog raak voor de bezoekers. Van Rhijn wilde de bal met de borst terugleggen op zijn doelman, maar zag Thomas Buitink over het hoofd. De aanvaller van Vitesse aarzelde niet en schoof beheerst de bal langs Telgenkamp.

Er volgde een voor FC Emmen zeer moeilijke fase, waarin Vitesse heer en meester was. De Emmenaren leken zich even geen raad te weten met de vele positiewisselingen bij de tegenstander. Dit resulteerde in de 8ste minuut in een tweede tegentreffer. Het was Eliezer Dasa die op de rechterflank alle tijd en ruimte kreeg om voor te zetten, waarna Oussama Tannane via een hakje van een ploeggenoot de bal strak in de kruising schoot. Tot frustratie van analist Michel van Oostrum: „Als je mensen zo vrij laat staan in de zestienmeter, dan kun je het niet eens meer verdedigen noemen.”

‘Bazoer, Tannane en Wittek spelen met Emmen’

Hoewel FC Emmen zich in het vervolg van de eerste helft enigszins leek te herpakken en nog een aantal goede kansen kreeg op de aansluitingstreffer, waaronder een bal op de lat van Sergio Peña, kon Van Oostrum maar moeilijk bevatten waar hij naar aan het kijken was. ,,Het is bijna vernederend. Bazoer, Tannane en Wittek spelen met Emmen”, constateerde hij. „Ik ben echt heel somber. Het is verbijsterend om te zien. De spelers van Emmen beseffen vast wat er op het spel staat, maar daar handelen ze niet naar. En het gekke is: Emmen had gewoon twee keer moeten scoren, met die kansen voor De Leeuw en Kolar. Dan zit je gewoon nog in de wedstrijd.’‘

Het begin van de tweede helft leek verdacht veel op de eerste, waarin FC Emmen direct onder druk werd gezet. Dit was na de thee wederom het geval. Over de rechterflank werd Vitesse algauw gevaarlijk via Tannane, die de bal naar de volledig vrijstaande Broja speelde. In tegenstelling tot in de eerste minuut van de wedstrijd, miste de Engelsman dit keer niet: 0-3. ,,Ik vind het vervelend om nog een keer te moeten zeggen, maar wat Emmen doet heeft echt helemaal niets met verdedigen te maken’‘, zei Van Oostrum direct. ,,Logisch dat ze dan zo snel op 0-3 komen.’‘

Michael de Leeuw scoort de eretreffer

Een kleine tien minuten later kon de topscorer aller tijden van FC Emmen toch nog een klein beetje opveren vanaf zijn bank, nadat Michaael de Leeuw uit een vrije trap van Caner Cavlan raak kopte. Vitesse-doelman Remko Pasveer bracht in eerste instantie nog redding, maar was vervolgens kansloos op de rebound van de spits. Achteraf bezien, was dit slechts een eretreffer in een verder vrij kansloze wedstrijd. FC Emmen zette nog wel aan, bracht met onder andere Jari Vlak en Anco Jansen frisse krachten in het veld, maar het mocht niet baten. De Arnhemmer scoorden in de slotfase zelfs nog een vierde treffer, via de voet van Patrick Vroegh.

Daarmee is de twaalfde nederlaag van dit seizoen een feit, rest FC Emmen niets anders dan afwachten wat de concurrentie dit weekend doet en in hoeverre het perspectief op lijfsbehoud in de eredivisie levende blijft. Woensdag wacht in de beker een thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen, net als FC Emmen een ploeg waar de malaise groot is. Naar verwachting zijn de kersverse aanwinsten Kerim Frei en Jean-Pierre Rhyner dan wel inzetbaar. De grote vraag is of zij FC Emmen van de inmiddels meer dan hard nodige impuls gaan voorzien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport