Vlijm ziet kansen tegen MSK Povazska Bystrica

ZWARTEMEER Handbalcoach Martin Vlijm van JMS Hurry-Up verwacht voor de Challenge Cup spannende wedstrijden tegen MSK Povazska Bystrica uit Slowakije.

‘Ik denk dat we vijftig procent kans hebben om door te gaan naar de volgende ronde’’, zegt Vlijm. Op het hoofdkwartier van de Europese handbalbond EHF werden dinsdag door loting de laatste zestien clubs van het Europese toernooi aan elkaar gekoppeld. Hurry-Up speelt in het weekeinde van 18/19 februari eerst een uitwedstrijd, waarna een week later de return in Zuidoost-Drenthe volgt.

Doordat de eigen sporthal in Zwartemeer in feite voor Europees handbal is afgekeurd, zal de thuiswedstrijd tegen MSK Povazska Bystrica hoogstwaarschijnlijk weer in sporthal Angelslo in Emmen worden gespeeld. Daar bereikte Hurry-Up afgelopen weekeinde voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging de laatste zestien in de Europa Cup door voor 1700 toeschouwers het Turkse Göztepe SK te verslaan.

Vlijm kan de sterkte van MSK Povazska Bystrica nog niet goed inschatten: ,,Slowakije is wat handbal betreft niet de absolute top, maar die ploegen zijn wel fysiek sterk. We hebben eerder dit jaar nog met het Nederlands team (waar Vlijm assistent van bondscoach Joop Fiege is, red.) tegen Slowakije gespeeld. Het zijn allemaal sterke jongens. Maar we hebben een kans. We lootten niet één van de sterkste ploegen, zoals uit Portugal. Uit dat land stonden er vorig seizoen twee clubs in de finale van de Challenge Cup. Als we tegen Sporting CP hadden geloot, waren we kansloos geweest. Als ik het moet inschatten, hebben we een goede kans om de volgende ronde te halen. Maar dan moeten we hetzelfde doen en net zo goed spelen als afgelopen zaterdag tegen Göztepe.’’

De geboren Amsterdammer ziet op tegen de lange reis naar de plaats Povazska Bystrica, waar de gelijknamige Slowaakse club speelt. ,,Volgens mij is daar geen vliegveld in de buurt. Dan zullen we met de bus moeten. Dat wordt een pittige reis van tien uur. Maar het is te doen. Vorig seizoen speelde ik als coach met Bevo voor de Europa Cup tegen een ploeg uit Wit-Rusland. Daar was ook geen vliegveld. Toen waren we met de bus twee dagen onderweg. Wat het reizen en de ploeg betreft hadden we beter tegen TSV St. Otmar St. Gallen uit Zwitserland kunnen loten. Dat was leuker geweest.’’

MSK Povazska Bystrica staat in de eigen competitie momenteel op de derde plaats. De club speelt in een sporthal die plaats biedt aan 1400 toeschouwers en werd drie keer landskampioen, waarvan de laatste keer tien jaar geleden. Ook speelde het net zo lang geleden voor het laatst in het hoogste Europese toernooi, de Champions League. De Slowaakse club kwam in de Challenge Cup een ronde verder door RK Partizan uit Belgrado te verslaan.

Coach Vlijm van Hurry-Up wacht nog even met het bekijken van beelden van de komende tegenstander. ,,Dat heeft nu nog geen zin. Misschien trekken ze voor februari wel allerlei nieuwe spelers aan. Dat komt nog wel.’’ Zelf wil hij zijn te smalle selectie op korte termijn versterken. Dinsdagavond trainden voor het eerst deze week twee proefspelers mee in Zwartemeer. Over enkele dagen maakt Vlijm bekend of hij ze goed genoeg vindt om ze een contract aan te bieden.

Het gaat om de 25-jarige Bosnische cirkelloper Almir Balas en de 22-jarige linkeropbouwer Jure Fistonic uit Kroatië. Ze maakten als toeschouwers bij het Europse duel tegen Göztepe zaterdag voor het eerst kennis met Hurry-Up. Balas speelde tot voor kort in de Turkse competitie en was daarvoor enkele seizoenen actief in Griekenland. Fistonic is afkomstig van HC Atlas Helsinki in Finland, maar speelde ook in Frankrijk (US Saintes) en voor clubs in zijn thuisland Kroatië.

Beiden zijn 1.97 met lang en wegen 99 (Balas) en 98 (Fistonic) kilo. ,,Ze zijn in ieder geval groot en sterk genoeg’’, constateert Vlijm.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.