Voetbalsters op drie shortlists sportprijzen

Het behalen van de Europese titel in eigen land heeft de Nederlandse voetbalsters drie vermeldingen op de 'shortlists' voor de jaarlijkse sportprijzen opgeleverd. Lieke Martens staat op de lijst kandidaten voor Sportvrouw van het jaar, Sarina Wiegman op die voor Coach van het jaar en de 'Oranje Leeuwinnen' komen in aanmerking voor Sportploeg van het jaar.

Sportkoepel NOC*NSF maakte zondag voor het eerst de shortlists openbaar. Ze doet dat om een inkijkje te geven in de lastige taak om te komen tot de nominaties voor de verkiezingen. Uit de lijsten kiest de vakjury onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor voor alle categorieën in principe drie genomineerden. De nominaties worden op 3 december bekend. De daadwerkelijke verkiezing vindt plaats tijdens het Sportgala in de RAI op 19 december.

Autocoureur Max Verstappen, Sportman van 2016, staat ook voor dit jaar op de shortlist bij de mannen, maar Sportvrouw van 2016, turnster Sanne Wevers, ontbreekt.

Van Gerwen

Andere opvallende naam op de shortlist bij de mannen is darter Michael van Gerwen. De andere kandidaten zijn de schaatsers Sven Kramer, Jan Smeekens en Kjeld Nuis, de wielrenners Tom Dumoulin, Dylan Groenewegen en Bauke Mollema, honkballer Kenley Jansen, shorttracker Sjinkie Knegt en openwaterzwemmer Ferry Weertman.

Dafne Schippers, de Sportvrouw van 2015, is te vinden op de shortlist van de vrouwen. Samen met de wielrensters Chantal Blaak, Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Kirsten Wild, zeilster Marit Bouwmeester, handbalster Nycke Groot en zwemster Ranomi Kromowidjojo.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.