Volleyballers Lycurgus gaan onderuit in regelrechte kraker tegen Dynamo in kampioenspoule

Mitch Perinar slaat raak voor Lycurgus. Foto Dijks Fotografie

Lycurgus speelde uit tegen Dynamo een regelrechte kraker, maar trok uiteindelijk met een 3-2 verlies aan het kortste eind.

Het duel om de eerste plek in de kampioenspoule in Apeldoorn tussen thuisploeg Dynamo en Lycurgus werd in vijf sets een regelrechte thriller. Maar op de beslissende momenten waren de Apeldoorners net wat scherper, zodat hun 3-2 zege eigenlijk niet onverdiend was (setstanden 18-25, 25-22, 27-25, 19-25 en 15-12).

Wel ging Lycurgus woensdagavond furieus van start tegen het enigszins gehandicapte Dynamo. De thuisploeg, die in de warming-up Sjors Tijhuis door zijn enkel zag gaan, werd door de Groningers in de eerste set te kijk gezet. Geconcentreerd en goed spelend maakte Lycurgus toen gehakt van Dynamo. Met als resultaat een 18-25 overwinning.

Forse voorsprong

Lycurgus kwam al snel op een forse voorsprong en kon zich op het eind van de set nog wat slordigheidjes veroorloven, maar was aanvallend, blokkerend en serverend de Apeldoorners veruit de baas. Waar met name de Amerikaan Mitch Perinar en de toen uitstekend spelende Bennie Tuinstra met harde klappen voor de punten zorgden, toonde aanvoerder Dennis Borst blokkerend zijn klasse.

Wie echter na de eerste set had gedacht dat Dynamo zich tegen Lycurgus, dat na de thuisploeg tweede staat in de kampioenspoule, als een mak schaap naar de slachtbank zou laten leiden, kwam bedrogen uit. In de tweede set lag het initiatief aanvankelijk weer bij de Groningers en leek er voor de bezoekers nog geen vuiltje aan de lucht. Maar Dynamo, dat het al langer moet doen zonder de nog onvoldoende van blessures herstelde basiskrachten Rik van Solkema en Maikel van Zeist, richtte zich op. Het team begon beter te serveren en werd aanvallend gevaarlijker.

Maneschijn

Dat leidde tot een gelijkopgaande strijd tussen Dynamo en Lycurgus, die dit seizoen al drie keer eerder tegenover elkaar stonden. Daarbij wonnen de Apeldoorners twee keer zonder veel problemen in de competitie, maar zagen de Groningers in de bekerfinale verdiend winnen. In de slotfase van de tweede set gaven de scheidsrechters een bal van Dynamo in, waarbij heel Lycurgus hem uit zag. De thuisploeg kwam gelijk op 21-21 en daarna dankzij de hard slaande Nico Maneschijn op een 24-22 voorsprong, waarna Borst via een smash in de blokkering Dynamo het setpoint en de 25-22 bezorgde.

Bij een gelijke stand van 1-1 werd de derde set zowat een kopie van de voorafgaande. Wederom gaven beide teams elkaar weinig toe. Via 10-10 en 15-15 ging het naar 16-16, waarna de van een griep herstelde Hossein Ghanbari voor Lycurgus in het veld kwam. Hij tekende voor 17-18, waarna Lycurgus de voorsprong naar twee punten vergrootte. Dynamo kwam weer terug en de slotfase van de set werd een regelrechte thriller. Na 24-24 wist het nu veel beter blokkerende en smashend gevaarlijker Dynamo bij 25-24 het setpoint nog niet te verzilveren, maar dat gebeurde even later bij 26-25 wel toen Lycurgus-speler Tuinstra hard uitsloeg. De Groningers waren net niet scherp genoeg en kwamen 2-1 in sets achter.

Scherper

De vierde set liet een weer beter spelend Lycurgus zien dat een voorsprong nam en die tot het eind niet meer afstond. Belangrijk was het invallen van de tweede Amerikaan bij de bezoekers, passer-loper Collin Mahan, die in de slotfase van de set vooral de punten binnensloeg. Na een dodelijk blok van middenaanvaller Borst won Lycurgus met 19-25 en kwam 2-2 gelijk.

In de beslissende vijfde was Dynamo weer wat scherper dan Lycurgus en pakte het initiatief. De Apeldoorners kwamen op 14-10, waarna de bezoekers na een gelukkige frommelbal van Mahan nog in de race bleven. Lycurgus kwam terug tot 14-12, maar verloor vervolgens de set met 15-12 en de wedstrijd met 3-2.

menu