Volvo Ocean Race langer en zwaarder

De eerstvolgende Volvo Ocean Race is langer en zwaarder dan ooit en wordt binnen acht in plaats van de gebruikelijke negen maanden afgelegd. De zeilrace om de wereld is 45.000 zeemijlen lang - dat is ruim 83.000 kilometer - en voert langs elf grote steden op vijf continenten. De finish is zoals al eerder bekend werd gemaakt in juni 2018 in Den Haag.

,,Meer actie, meer snelheid, meer zware mijlen en meer havens, maar ook een kortere duur. Dit is de juiste koers en brengt de race dichter bij zijn oorspronkelijke karakter'', meldde de nieuwe racedirecteur Mark Turner woensdag bij de presentatie van de route.

Het zwaartepunt van de zeilrace ligt in de zuidelijke oceanen, waar de jachten 12.500 zeemijlen moeten overbruggen. Daar zijn de golven en windsnelheden hoger dan waar ook ter wereld en liggen verraderlijke ijsbergen.

Nederlandse boot

De vorige editie van de Volvo Ocean Race was bijna 40.000 zeemijlen lang en gold toen ook al als langste ooit. De Nederlandse boot Brunel van schipper Bouwe Bekking eindigde als tweede in de race. Het is de bedoeling dat er de komende race, die eind volgend jaar begint in het Spaanse Alicante, weer een Nederlandse boot meedoet.

De boten zeilen van Alicante naar Lissabon en doen vervolgens de havens aan van Kaapstad (Zuid-Afrika), Hongkong, Guangzhou (China), Auckland (Nieuw-Zeeland), Itajaí (Brazilië), Newport (Verenigde Staten), Cardiff (Groot-Brittannië), Göteborg (Zweden) en eindigen in Den Haag.

De organisatie benadrukte dat veiligheid prioriteit heeft. ,,Met de modernste middelen kunnen we de weersomstandigheden monitoren en de schippers tijdig waarschuwen voor gevaar, maar uiteindelijk weet elke zeezeiler dat ze hun leven in de waagschaal leggen.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.