Voor De Gouden Pijl is het het beste als Tom Dumoulin van het podium tuimelt

Alleen als Tom Dumoulin deze week buiten de prijzen valt in de Tour de France is de Nederlandse wielerheld financieel haalbaar voor het Emmer profcriterium De Gouden Pijl.

Dat zei voorzitter Roelie Lubbers maandagavond tijdens een sponsordiner in de Grote Kerk in Emmen. ,,Als hij zondag in het geel Parijs binnenrijdt, kunnen we het financieel niet behappen. Zelfs bij een podiumplaats wordt dat moeilijk. Voor ons is het dus het beste als hij... Nee, dat kan ik niet over mijn lippen krijgen’’, slikte de preses van het bekende Emmer na-Tour-criterium net op tijd haar woorden in.

50.000 euro

Ervaring uit voorgaande jaren leert dat de winnaar van de gele trui gemiddeld zo’n 50.000 euro vraagt om zijn opwachting te maken voor een rondje om de kerk. Zo betaalde de Profronde van Surhuisterveen vorig jaar om en nabij een halve ton voor de komst van Chris Froome. De Friezen kondigden maandagavond aan dit jaar opnieuw voor de gele trui te gaan. Er is de organisaties van de wielerrondes veel aan gelegen om de winnaar van de Ronde van Frankrijk aan de start te krijgen. Zo’n naam staat garant voor extra publieke belangstelling.

Erkende sponsorjager

Mocht Dumoulin zondag toch op het podium belanden op de Champs Elysées, dan zouden lokale sponsors in Emmen de handen ineen moeten slaan om de publiekstrekker toch naar Zuidoost-Drenthe te krijgen. Die suggestie deed FC Emmen-directeur Wim Beekman maandagavond de organisatie aan de hand tijdens het Gouden Pijl-diner. Hij gaf het bestuur ook een naam van de man die het zijns inziens mogelijk kan maken. De erkende Emmer sponsorjager Henk Eising zou ermee aan de slag moeten. ,,Een goed plan, we nemen dat serieus in overweging’’, reageerde Gouden Pijl-bestuurslid Ronald Klarus.

Groenewegen en Terpstra

Klarus maakte tevens bekend dat tweevoudig etappewinnaar Dylan Groenewegen en Ronde van Vlaanderen-winnaar Niki Terpstra hun opwachting maken tijdens De Gouden Pijl, die voor het eerst niet op de tweede dinsdag van augustus wordt verreden. De profwedstrijd staat dit jaar voor het eerst op de eerste zondag na de Tour de France op het programma, op 5 augustus om precies te zijn.

Surhuisterveen legde gisteren in ieder geval de Groningers Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter vast tijdens de tweede rustdag van de Tour de France, traditioneel het moment dat er veel deals worden gesloten voor de serie profcriteriums na de Tour.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.