Voor Donar moet ‘Europa’ de norm worden in Nederland

Het bestuur van Donar pleit voor Europese regelgeving in de Nederlandse basketbaleredivisie. Dat zei secretaris Gert-Jan Swaving woensdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie, vlak voor de belangrijke thuiswedstrijd tegen het Cypriotische Keravnos.

De grensoverschrijdende successen van Donar smaken naar meer, aldus Swaving in zijn speech in Martiniplaza. De secretaris nam de honneurs waar voor voorzitter Jannes Stokroos, die momenteel vakantie geniet op Curaçao.

,,Europees basketbal spelen stelt hoge eisen aan de club”, meldde Swaving. ,,Als iets niet voor elkaar is, krijgen we een boete. En de lijst met overtredingen is lang. De FIBA is streng. Toch willen we het, omdat we voor kwaliteit en een professionele uitstraling staan. Wij zouden graag zien dat de regels niet alleen voor Donar in Europa gelden, maar ook in de Dutch Basketball League. Uniformiteit is belangrijk. En Europa is onze norm. Daarom willen we de FIBA-regels ook in eigen land zien.”

Schip met geld

Swaving vervolgde: ,,We zaten niet eens heel lang geleden met net iets meer dan duizend man naar een Europese wedstrijd van Donar te kijken. Tegenwoordig is Martiniplaza regelmatig uitverkocht. Ook tegen Keravnos zijn er weer meer dan 3500 toeschouwers. Als we willen blijven meedoen in Europa, moeten we uit een diepe bank met spelers kunnen putten. Daar blijven we op inzetten. Het schip met geld vaart alleen niet binnen met Europees basketbal, waar dat in andere sporten misschien wel het geval. Toch hebben we het met z’n allen weer mogelijk gemaakt.”

Bas Kammenga, voorzitter van de supportersvereniging, zei verheugd te zijn met de komst van Marion Arends als zesde bestuurslid. De advocate neemt bij Donar de portefeuille office managament en juridische zaken voor haar rekening. ,,Hoewel het contact met het bestuur en het management een stuk intensiever is geworden, blijft er altijd ruimte voor verbetering. Het aanstellen van Arends is wat ons betreft een goede zet”, aldus Kammenga.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.