De belangen op de Oude Meerdijk zijn morgen immens. FC Groningen strijdt voor een play-offplek om Europees voetbal en FC Emmen is erop gebrand het gevecht om handhaving in de eredivisie een positief vervolg te geven. Wie van de twee trekt aan het langste eind?

De grote vraag aan de zijde van FC Groningen is uiteraard: is hij erbij of is hij er niet bij? Arjen Robben sprak vorige week na de nederlaag tegen Sparta Rotterdam zijn afschuw uit over het kunstgras van FC Emmen. Toch liet de linkspoot de deur op een klein kiertje staan wat betreft zijn aanwezigheid in stadion De Oude Meerdijk. Trainer Danny Buijs kon er vrijdagmiddag nog geen uitsluitsel over geven, hij moet nog in gesprek met de wereldster die zelf de sleutel in handen heeft.

,,Er staat nog niet definitief een streep door, maar we weten allemaal dat het niet zijn favoriete ondergrond is’’, zegt Buijs. ,,We gaan nog evalueren hoe hij de week is doorgekomen. Na de laatste training gaan we even zitten, kijken we hoe hij ervoor staat en wat zijn gevoel is richting de wedstrijd.’’

FC Groningen heeft in voorbereiding op de kunststof mat van de Emmenaren niet op kunstgras getraind. ,,De meeste jongens gaven aan dat ze liever op echt gras wilden trainen. Zij mogen het zeggen, want ik sta zelf niet op het veld. Ik faciliteer de jongens alleen maar om tot de beste resultaten te komen. Soms moet ik wel de knoop doorhakken, want in een groep leven natuurlijk altijd verschillende ideeën, maar nu waren ze redelijk eenduidig.’’

loading  

Dammers twijfelgeval

FC Groningen mist in Zuidoost-Drenthe in ieder geval de geblesseerde Gabriel Gudmundsson. Ook Wessel Dammers is een twijfelgeval. De centrale verdediger liep tijdens de vrijdagtraining aangeslagen de kleedkamer in na een botsing. Los van de geblesseerden is Buijs sowieso voornemens op enkele posities wisselingen door te voeren naar aanleiding van de reeks magere resultaten van FC Groningen en het moeizame spel van de laatste weken. Zo lijken op de backposities met Damil Dankerlui en, verrassend, Daniël van Kaam in ieder geval nieuwe gezichten geposteerd te worden. De al lange tijd niet fris ogende spits Jorgen Strand Larsen wordt gehandhaafd, maar krijgt met de jonge Zweed Paulos Abraham vermoedelijk wel een nieuwe buurman op de linkerflank. Patrick Joosten en Alessio Da Cruz zouden dan de rekening gepresenteerd krijgen en op de bank moeten beginnen.

,,We moeten iets veranderen, want ik wil het patroon van de laatste weken doorbreken’‘, zegt Buijs. ,,Bij die veranderingen speelt onder andere frisheid een rol. Aan de goede wil ontbreekt het niet. Ik hoor links en rechts wel dat mensen denken dat bepaalde spelers de kantjes er vanaf lopen, maar dat is geenszins het geval. Ze willen zo ontzettend graag, alleen de extra kwaliteit die we zo vaak konden laten zien, hebben ze nu even niet meer. Maar dat is absoluut geen kwestie van niet willen, veel meer van niet kunnen.’‘

Wat FC Emmen betreft heeft Buijs uiteraard ook kennisgenomen van de opzienbarende opmars waarmee de Drenten bezig zijn. ,,Dat is in mijn ogen te verklaren aan de hand van de goede spelers die ze al hadden en de versterkingen die ze er in de winterstop bij hebben gehaald. Met die nieuwe ingrediënten hebben ze het laten uitgroeien tot een stabiel team. Ze hebben de trainer laten zitten en gericht wat spelers gehaald. Dat vormt de basis voor het huidige succes. En dat mag ook worden verwacht vind ik, want die versterkingen zijn natuurlijk niet met een paar consumptiebonnen betaald. Vervolgens blijkt wel dat de verschillen sowieso heel klein zijn in de eredivisie.’‘

Buijs constateert dat FC Emmen vast is aan de bal. ,,Ze spelen goed verzorgd voetbal in combinatie met individuele kwaliteiten, maar die heeft elke tegenstander. Verder hebben we denk ik weinig geheimen voor elkaar. Zelf staan we er nog steeds uitstekend voor. We weten dat we de kwaliteiten hebben om het te verzilveren. Daar gaan we ons best voor doen.”

Lukkien kan weer beschikken over Bakker

Dick Lukkien lijkt zijn basiselftal in tegenstelling tot Buijs slechts op één plek te wijzigen. De trainer van FC Emmen kan weer beschikken over Nick Bakker. De linker centrale verdediger moest de afgelopen weken de wedstrijden tegen Heracles Almelo (3-1 winst) en Ajax (4-0 verlies) wegens een hamstringblessure aan zich voorbij laten gaan, maar lijkt voldoende hersteld om tegen zijn voormalige werkgever terug te keren in de startopstelling. Dat zal ten koste gaan van Keziah Veendorp, die het volgens zijn trainer in de wedstrijden dat hij Bakker verving zeer verdienstelijk heeft gedaan.

Verder houdt de Veendammer oefenmeester vertrouwen in het elftal dat voordat het afgelopen weekend van de kersverse landskampioen Ajax verloor, acht wedstrijden op rij ongeslagen was. Dat betekent onder meer dat aanvoerder Michael de Leeuw die volgend jaar in het shirt van FC Groningen te bewonderen is, het in de spits opneemt tegen zijn toekomstige teamgenoten. Een saillant detail, en toch verwacht Lukkien niet dat zijn pupil daarom minder zijn best zal doen. „Michael is maar met één ding bezig en dat is ons erin te houden”, zegt hij.

FC Emmen moet morgen van FC Groningen winnen om van die vermaledijde 16de plek af te kunnen komen. Niet meer, niets minder. „Als dat lukt zetten we een grote stap richting lijfsbehoud. Daar is alles op gericht”, vervolgt Lukkien. Hij zegt vooralsnog in het duister te tasten over de speelwijze waarmee FC Groningen op De Oude Meerdijk ten tonele zal trekken.

Waar Danny Buijs heeft kennisgenomen van de opzienbarende opmars waarmee de Drenten bezig zijn, heeft Lukkien op zijn beurt gezien dat FC Groningen in een mindere fase verkeert. Van de laatste zeven wedstrijden verloren de Groningers er vijf. Het spel oogt stroef, de spelers vermoeid. „Als ik FC Groningen beoordeel dan kijk ik vooral naar het hele seizoen, niet zozeer naar de laatste wedstrijden. Natuurlijk krijg je mee dat het wat minder gaat, maar ik vind FC Groningen over het algemeen een goed georganiseerde en stugge ploeg. Dat zie je ook, hè. Ze krijgen weinig goals tegen. Dus wij krijgen onze handen er morgen vol aan.”

Hoewel er nog onduidelijkheid is over de inzetbaarheid van Arjen Robben, zegt Lukkien in zijn achterhoofd wel degelijk rekening met hem te houden. „Hij heeft uitgesproken dat hij zijn ploeg in deze moeilijke fase wil helpen. Dat tekent het verantwoordelijkheidsgevoel dat hij heeft, zo is hij. We gaan het zien. Als hij erbij is, verwacht ik in ieder geval niet dat hij aan de aftrap zal staan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen
FC Groningen
FC Groningen