Twee overwinningen op rij geven de burger moed. Maar de polonaise lopen? Ho maar. Vrijdagavond staat voor FC Emmen ‘gewoon’ weer de volgende wedstrijd op het programma, thuis tegen Sparta Rotterdam. Goede flow of niet, alles kan zo weer anders zijn.

Heerlijk, die twee achtereenvolgende zeges op PEC Zwolle (3-2) en FC Utrecht (0-1). Daardoor kan FC Emmen voorzichtig weer omhoogkijken. „Maar laten we nou niet heel enthousiast worden, want we staan nog steeds onderaan, hè?”, zegt Dick Lukkien op het moment dat het perspraatje volgens hem ietwat te positief wordt. „Ik weet wat we kunnen en ook dat we in een stijgende lijn zitten. We zijn ons weliswaar aan het herstellen, maar laten we beide voetjes nog maar even op de grond houden.”

Wederom cruciaal duel

De trainer van FC Emmen zegt het op de hem kenmerkende nuchtere toon, de dag voorafgaand aan wederom een cruciaal duel in de strijd tegen degradatie. Vrijdagavond moet Sparta Rotterdam worden verslagen om de positieve flow voort te zetten en aanspraak te kunnen maken op de zestiende plek, goed voor deelname aan de play-offs om promotie/degradatie. Punten pakken tegen Sparta lijkt weliswaar een haalbare kaart, maar Lukkien houdt een stevige slag om de arm.

„Ik ga niet zeggen dat we beter zijn”, laat de trainer weten. „Kijk, we hebben allemaal weer zin in morgen. Twee keer winnen kan wat met mensen doen. Dan nemen het vertrouwen en de kwaliteit toe. We hebben daarnaast een fitte groep en iedereen beseft dat deze wedstrijd belangrijk is om door te pakken. Bovendien heeft Sparta in de laatste zeven duels niet gewonnen. Maar om nou te zeggen dat Sparta de mindere ploeg is? Dat vind ik betrekkelijk. Het kan morgen zomaar weer anders zijn. Wij kijken daarom vooral naar onszelf.”

loading

Op eigen kracht

Die blik in de spreekwoordelijke spiegel bevalt Lukkien wel. Zaterdag werd het in vorm verkerende FC Utrecht verrassend over de knie gelegd, met goed en verzorgd voetbal. Het was de tweede zege op rij en tevens de tweede in totaal. „Als je dat tegen Utrecht kunt, geeft dat heel veel vertrouwen”, zegt de Veendammer. „Het is niet dat die ploeg niet in vorm was of er met de pet naar gooide. We hebben gewoon op eigen kracht dik verdiend gewonnen. FC Utrecht wilde hoog druk zetten, maar kreeg dat niet voor elkaar. Wij stonden goed en gaven niets weg.”

De wedstrijd tegen Sparta krijgt volgens de trainer een ander karakter. „Het is een degelijke, goed georganiseerde ploeg. Er staat een goede driehoek met Bart Vriends, Michaël Heylen en Adil Auassar. Ze geven niet veel weg. Wij moeten daarom zorgen voor dynamiek en een hoog baltempo. Ik verwacht namelijk niet dat ze ons hier onder druk gaan zetten. Dat hebben ze in Rotterdam ook niet gedaan (2-1 verlies, red.). Ik denk dat ze ons de bal geven, de boel achterin dichthouden en op de omschakeling gaan spelen. Maar ja, het kan ook zomaar anders zijn. We zijn in ieder geval op beide scenario’s voorbereid.”

Ziekenboeg steeds leger

Lukkien begint vrijdagavond aan de wedstrijd met vrijwel dezelfde elf spelers als tegen FC Utrecht. De enige die naar een plek op de bank wordt verwezen is Hilal Ben Moussa. Lucas Bernadou, zijn concurrent voor een plek op het middenveld, is voldoende hersteld van de enkelblessure die hij twee weken geleden opliep tegen PEC Zwolle. Dat betekent dat de ziekenboeg van FC Emmen op twee man na is leeggelopen. Alleen Lentini Caciano en Luciano Carty werken nog aan hun herstel. Caciano wordt in de loop van de komende weken terugverwacht. Carty maakt waarschijnlijk pas volgend seizoen zijn rentree in wedstrijdverband.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen