Deyovaisio Zeefuik (l) en Jafar Arias.

Voorbeschouwing FC Groningen-FC Emmen: sfeer onder de kerstboom valt of staat met de Hondsrugderby

Deyovaisio Zeefuik (l) en Jafar Arias. Beeld: Infographics DvhN

FC Groningen heeft een overwinning bikkelhard nodig om aansluiting te houden met de play-off-plaatsen en de negatieve spiraal te doorbreken. FC Emmen wil afrekenen met het uitsyndroom. De belangen zijn groot tijdens de Hondsrugderby.

Danny Buijs verheugde zich deze week, voorafgaand aan het verloren bekerduel met FC Utrecht, op het idee dat hij de wedstrijd van zijn mannen eens van bovenaf kon bekijken. De geschorste trainer van FC Groningen hoopte op die manier nieuwe inzichten te krijgen in het spel van zijn elftal, dat nog steeds tot ontevredenheid stemt.

,,Mijn conclusie is dat we in een repeterend verhaal terecht zijn gekomen’’, vatte de trainer daags na de uitschakeling zijn bevindingen samen. ,,Na een minuut of zeven, acht hadden wij de controle met veel balbezit. Wij speelden veelvuldig op de helft van de tegenpartij."

,,Er lagen voor ons wederom veel mogelijkheden om tot kansen te komen, maar opnieuw zie je dan in de eindfase dat we veel te vaak de verkeerde keuzes maken. Dat kon je van bovenaf goed zien, moet ik zeggen. Aanvallend scoren we gewoon steeds geen voldoende. We creëren te weinig. Er is op dat punt nog heel veel winst te behalen.’’

Alles valt of staat met goed resultaat

Alle aandacht zal in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft dan ook gericht zijn op het aanvalsspel van FC Groningen, maar eerst moet er in de Hondsrugderby van morgen nog worden gezorgd dat spelers en trainers in een prettige sfeer onder de kerstboom plaats kunnen nemen. Alles valt of staat met een goed resultaat tegen FC Emmen.

De noorderlingen behaalden uit de laatste vier duels slechts één punt, scoorden zelf maar één doelpunt, werden uit de beker gekegeld door FC Utrecht en intussen tekent zich ook een kloofje af richting play-off-plaatsen. Nóg een negatief resultaat erbij zal voor een hoop chagrijn zorgen bij de club, maar vooral ook bij de achterban, die qua voetbal toch al niet verwend is tijdens de eerste seizoenshelft.

Duidelijk is dat Buijs ook tegen de Drenten vasthoudt aan het aanvalskoppel Kaj Sierhuis/Joel Asoro, al valt er de laatste duels genoeg aan te merken op het vermeende koningskoppel. ,,Maar we willen wel attractiever spelen en tot meer kansen komen’’, zegt Buijs erbij.

,,Daarom hebben we ook gezegd dat we er wat meer aanvallend ingestelde jongens bij gaan zetten, met diepgang zonder bal en een individuele actie, om te kijken of we wat meer kunnen creëren. Tegen ADO kregen we kansen, maar die gaan er net niet in. Het ligt soms zo dicht bij elkaar. We gaan in ieder geval door op de weg die we hebben ingezet.’’

Talent moet de tijd krijgen

De trainer vindt dat talent ook de tijd moet krijgen om te rijpen en zich verder moet kunnen ontwikkelen. ,,Als je zo’n Cyriel Dessers nu ziet bij Heracles Almelo of je ziet hem drie jaar geleden bij NAC, dat is een wereld van verschil’’, trekt Buijs een vergelijking.

,,Bedenk dat Dessers drie jaar geleden in Breda dezelfde leeftijd had als Kaj Sierhuis nu. De één pakt het heel snel op, de andere heeft een of twee jaartjes meer nodig. Dat hoort bij voetbal. Het belangrijkste is dat we gewoon doorgaan met deze jongens, dat we ze het vertrouwen geven en ze proberen beter te maken. Dat is wat ons te doen staat.’’

Acht Emmen-spelers met een Groningen-verleden

Dan naar Emmen, waar Tom Hiariej één van de acht (!) spelers is met een FC Groningen-verleden. De Groninger werd deze week de trotse vader van zoon Joas. Het leidde tot een paar slapeloze nachten. Hiariej moest zichzelf wakker houden aan het stuur naar het trainingsveld van Emmen.

Niettemin is hij dolgelukkig met zijn zoon. ,,Het gaat ook goed met de vrouw, al ligt die nog in het ziekenhuis’’, laat de middenvelder weten. Voor Hiariej is de Hondsrugderby een bijzondere pot. Hij zag de eerste editie in de groene kathedraal nog in Australië.

,,Ongelooflijk hoe Emmen toen won, ik zat te schreeuwen voor de tv’’, vertelt hij. ,,Het was een samenvatting, ik kon het natuurlijk niet live zien in verband met het tijdsverschil. Ik had de uitslag met opzet niet bekeken. Wat een slotfase, wat een feest voor FC Emmen. Dat moet nu maar weer. Ik denk dat dit voor velen van ons ook veel minder als een uitwedstrijd voelt dan, pakweg, RKC. We leven hier ontzettend naartoe, juist omdat zoveel spelers en trainers er een verleden hebben. Ik heb er heel zin in.’’

Hiariej is volgens Lukkien een van de sleutelspelers in het duel. ,,Tom, Sergio Peña en Nikolai Laursen moeten ons aan het voetballen krijgen’’, meent de trainer. ,,Zij moeten zorgen dat we niet steeds worden teruggedrongen, maar dat we het FC Groningen ook lastig gaan maken. Als wij ons beste spel spelen, ben ik tevreden. En als we dat niveau halen, dan weet ik zeker dat we ook een resultaat halen, dus minimaal een punt.’’

Afgestapt van het 4-2-3-1-systeem

Lukkien is sinds de goede wedstrijd tegen Sparta enigszins afgestapt van het 4-2-3-1-systeem dat hij met zijn ploeg speelde. Peña gaat waarschijnlijk meer centraal spelen, zoals hij dat tegen de Rotterdammers ook deed. ,,Het is alleen de vraag of we daar een beetje de ruimte krijgen’’, kijkt Lukkien vooruit. ,,Zo niet, dan gaan we dat natuurlijk elders op het veld zoeken.’’

Michael de Leeuw zal vanaf het middenveld Marko Kolar bijstaan als extra spits. ,,Je kunt het 4-5-1 noemen, maar 4-4-2 is ook logisch’’, zegt Lukkien. ,,Michael maakt altijd veel meters en heeft altijd veel drang naar voren.’’ Michael Chacón zal waarschijnlijk meer aan de linkerkant van het middenveld opereren dan hij in de afgelopen duels deed, toen hij duidelijk als controleur achter het middenveld stond, met Hiariej.

Op spelmaker Anco Jansen kan Lukkien nog steeds geen beroep doen, maar de Zwollenaar stond deze week al wel weer op het trainingsveld. Shani Tarashaj is nog steeds ziek en de ziekenboeg is verder nog gevuld met de inmiddels bekende namen Marinus, Payne, Beste, Hamrol en Bakker.

Lorenzo Burnet zit zijn laatste wedstrijd schorsing uit na zijn rode kaart bij VVV-Venlo. Hij wordt hoogstwaarschijnlijk wederom vervangen door Keziah Veendorp, die net als Hiariej, De Leeuw en Glenn Bijl met FC Groningen zijn oude club treft.

menu