Voorbeschouwing FC Groningen - RKC Waalwijk. Danny Buijs springt in de bres voor Mo El Hankouri

De opstelling. Illustratie: Rob Hesseling

Bij FC Groningen valt er op dit moment weinig te klagen. De noorderlingen hebben zelfs de vierde plaats in het vizier. Toch heeft trainer Danny Buijs nog wel zijn ergernissen.

Zowel FC Groningen als RKC Waalwijk draait de laatste weken als een tierelier. Van de laatste acht wedstrijden verloren de noorderlingen er maar eentje, terwijl de Brabanders er met één verliesbeurt meer nauwelijks voor onder doen.

Opvallend gegeven daarbij is dat er aan beide kanten nauwelijks blessures zijn. Iets dat wellicht te relateren is aan de voorbereiding die beide ploegen afwerkten. Die zag er aan beide kanten ongeveer gelijkwaardig uit. De clubs kozen ervoor om lang door te trainen in het afgebroken coronaseizoen om vervolgens de aanloop naar het nieuwe seizoen te verdelen in twee blokken. Bij die opzet lijken RKC en FC Groningen op dit moment garen te spinnen.

Robben en Da Cruz in ziekenboeg

Naast de langdurig geblesseerde Arjen Robben, die zich dagelijks in het zweet jaagt voor een volwaardige comeback in 2021, treft trainer Danny Buijs alleen Alessio Da Cruz aan in de ziekenboeg. De vleugelspits sukkelt al een tijdje met zijn hamstring. Verder is Mo El Hankouri er niet bij tegen RKC. De KNVB schorste de aanvaller voor twee wedstrijden naar aanleiding van zijn rode kaart tegen AZ, toen hij iemand naar de keel greep.

El Hankouri’s ontwikkeling bij FC Groningen gaat gepaard met een enkele piek, maar vooral met diepe dalen. De achterban lijkt wel een beetje klaar met de vleugelspeler gezien de reacties op sociale media naar aanleiding van zijn schorsing. Voor sommige supporters kon de straf niet zwaar genoeg zijn. Dat is tegen het zere been van Buijs, die voor zijn speler in de bres springt.

‘Houd je frustratie een beetje onder controle’

,,Je mag inhoudelijke kritiek hebben op een speler, je mag zeggen dat iemand niet goed speelt of een slechte voorzet aflevert’’, meent Buijs. ,,En als hij zijn best niet zou doen, oké. Maar we hebben het hier over een jongen die keihard werkt, die zijn ziel en zaligheid legt in de speeltijd die hem wordt geboden en die van zichzelf heel goed weet dat hij nog niet brengt wat hij graag zou willen of kunnen brengen. Dan is het wel heel frustrerend als je zo de grond in wordt getrapt. Ik zou die mensen dan ook willen vragen of ze hun mening om kunnen buigen in positieve steun. Houd je eigen frustratie een beetje onder controle.’’

Voor de wedstrijd tegen RKC lijkt Buijs het elftal dat vorige week in Alkmaar een opzienbarende 2-1 zege boekte grotendeels intact te laten. Alleen op de rechterkant houdt de trainer bij afwezigheid van Alessio Da Cruz verschillende opties tegen het licht. De trainer zei gisteren er nog een nachtje over te willen slapen, maar de jonge Remco Balk lijkt na zijn uitstekende invalbeurt tegen AZ een goede kandidaat om de vacature in te vullen.

Buijs is beducht voor de kracht van de Waalwijkers, die vorig seizoen nog ontsnapten aan degradatie, maar inmiddels keurig twaalfde staan. ,,Iedereen denkt dat we deze zo even winnen, maar de praktijk is vaak anders.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport