Voorbeschouwing FC Groningen.

Voorbeschouwing FC Groningen-Vitesse: Romano Postema houdt een streepje voor

Voorbeschouwing FC Groningen.

Romano Postema houdt voorlopig een streepje voor als het om de invulling van de spitspositie gaat bij FC Groningen. Het 18-jarige talent start zaterdagavond tegen Vitesse voor de tweede keer op rij in de basis.

Met de van Hertha BSC gehuurde Daishawn Redan heeft Danny Buijs een alternatief voorhanden in de punt van de aanval, maar de trainer van FC Groningen houdt voor de thuiswedstrijd tegen Vitesse vast aan Romano Postema. Het was een welkome boodschap op zijn verjaardag, want Postema werd gisteren achttien jaar. ,,Het ventje is een kerel geworden”, glimlachte Buijs.

Vorige week tijdens het met 1-0 verloren duel met PEC Zwolle kwam Postema in het stuk nauwelijks voor, maar volgens Buijs is dat de spits niet te verwijten. ,,Natuurlijk heb ik overwogen om met Redan te beginnen, maar zo gaan er wel tachtig opties door mijn hoofd. Al heel snel vormde zich een vaste opstelling met Romano in de basis. Ik vind dat hij prima heeft gespeeld tegen PEC. Hij heeft zijn job in het verdedigen heel goed uitgevoerd, heeft uitstekende loopacties gehad, maar het is ons niet gelukt om hem in stelling te brengen. In de eindfase moet de pass nu eenmaal perfect zijn. Daar moeten wij nog in verbeteren. Ik vind wel dat Postema zelf ook meer kan doen om in kansrijke situaties terecht te komen. Een spits moet niet alleen afhankelijk zijn van aanvoer.”

loading  

Buijs is voorzichtig met Redan

Met Redan, die iets ouder en ogenschijnlijk ook iets verder is dan Postema, is Buijs nog even voorzichtig. De trainer is bang voor blessures. Het feit dat Kaj Sierhuis bij zijn nieuwe club Stade de Reims dertien minuten na zijn debuut het veld moest verlaten met een hamstringblessure wijt Buijs ook aan de omstandigheden.

,,Er verandert heel veel voor zulke spelers op de laatste dag van de transferwindow. Dat geldt voor zowel Sierhuis als Redan. Je gaat naar een ander land, verandert van woonomgeving, je moet allerlei zaken regelen, hebt in de auto gezeten, moet medische keuringen ondergaan, stroomt in bij een ander team. Ik kan nooit bewijzen dat het rechtstreeks invloed heeft, maar mijn ervaring leert dat het de kans op blessures vergroot. Ik heb het zelf ook meegemaakt in Schotland, scheur ik na vier, vijf weken mijn hamstring. Daarom traint iemand als Redan bij ons in het begin ook maar één keer per dag, ondanks dat hij topfit is. We nemen daar geen enkel risico mee.”

Linssen ontbreekt bij Vitesse wegens een schorsing

Bij Vitesse is voormalig FC Groningen-speler Bryan Linssen er niet bij vanwege een schorsing. Tim Matavz keert bij de Arnhemmers terug in de basis. Buijs heeft zijn mannen op het hart gedrukt uit te kijken bij standaardsituaties, zoals vorige week in Zwolle toen een hoekschop de Groningers de kop kostte, ondanks dat ze veel meer balbezit hadden en zeker in de tweede helft constant op de helft van PEC speelden. Buijs: ,,Dat is gewoon slecht van ons. Met VVV-uit en PEC-uit hebben situaties als deze ons nu al zes punten gekost. Dat mag ons gewoon niet overkomen.”

menu