FC Emmen wacht zaterdagavond in Enschede een uitdagend affiche tegen FC Twente, een ploeg in vorm. Gelukkig kan gebruik worden gemaakt van rechtsback Glenn Bijl, die zondag nog met een rode kaart het veld moest ruimen.

Sinds het treffen met Willem II afgelopen zondag zag het er geruime tijd naar uit dat FC Emmen het zaterdagavond zonder Glenn Bijl zou moeten stellen. De rechtsback uit Stadskanaal kreeg na ingrijpen van de VAR een directe rode kaart voor het met de hand beroeren van de bal. Daar waren de club en de voetballer het niet mee eens, dus togen Bijl en Ben Haverkort, algemeen directeur van FC Emmen en tevens voormalig eredivisie-scheidsrechter, donderdagavond richting Zeist om de tuchtcommissie ervan te overtuigen de kaart te seponeren.

Met succes, want vrijdagochtend werd bekend dat de arbitrage de spelregels onjuist zou hebben toegepast door eerst de voordeelregel toe te passen – en de situatie dus te beoordelen – en daarna alsnog direct rood te geven. „Ik ben natuurlijk blij dat we Glenn erbij hebben tegen FC Twente”, reageert trainer Dick Lukkien, „maar het hele gebeuren klopt gewoon niet. De VAR is bedoeld om het spel eerlijker te maken, om in te grijpen bij duidelijke fouten. Daar ben ik voor. Maar ik zie de laatste weken dingen langskomen waarbij ik me afvraag waar we mee bezig zijn. De scheids stond bijvoorbeeld boven op de situatie met Bijl. Dat moet je kunnen beoordelen, daar hoeft dan geen VAR meer aan te pas te komen. Laat de scheids de scheids zijn...”

Opluchting

Tegenover de frustratie staat opluchting. De vorige week nog zo volle ziekenboeg loopt namelijk langzamerhand weer leeg. Zo zijn Keziah Veendorp en Michael Chacon weer inzetbaar en benaderen Ferhat Görgülü en Collin Seedorf hun oude niveau. Naar verwachting keren Veendorp en Chacon tegen FC Twente overigens niet terug in de basis. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vormt de vorige week in de basis teruggekeerde Nick Bakker samen met Miguel Araujo het centrum en neemt Hilal Ben Moussa net als vorige week plaats op het middenveld naast Simon Tibbling. Robbert de Vos is daarentegen niet inzetbaar. De aanvallend ingestelde middenvelder kampt met een blessure die hij afgelopen week opliep.

Met FC Twente, nummer vier op de eredivisieranglijst, wacht de Emmenaren een ploeg in vorm. Van de drie wedstrijden wonnen de Tukkers er twee en speelden er eentje gelijk. FC Emmen daarentegen, behaalde afgelopen zondag tegen Willem II (1-1) het eerste punt van dit seizoen. Lukkien verwacht dan ook een ‘energiek‘ Twente. „Ik vind het een fris ploegje. Ze zetten hoog en snel druk, proberen de bal te veroveren. Er liggen voor ons echter ook mogelijkheden om te voetballen. Ik denk dat wij beschikken over spelers die daar prima gebruik van kunnen maken.”

Leeg stadion

En dat lege stadion? Lukkien weet niet of het een na- of voordeel is. „Natuurlijk kan het publiek je ondersteunen, maar dit hoort er nou eenmaal bij en is iets waar alle clubs zich tegen moeten wapenen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport